Smarta hjälpmedel för tunga lyft

Smarta hjälpmedel för tunga lyft


Har du ett jobb där du måste lyfta och bära små eller stora föremål? De flesta branscher hanterar någon form av materialhantering. Med rätt lyftteknik besparar vi kroppen, tyvärr är de flesta av oss inte så bra på att komma ihåg detta. Det du lyfter ska hållas så nära kroppen som möjligt och det är musklerna som ska lyfta föremålen, inte ryggen. Även om du använder rätt lyftteknik är det bäst att minska antalet lyft och den belastning kroppen utsätts för. Då har du mindre risk för slitage och smärta, liksom olyckor och skador.

Lyckligtvis finns det många smarta hjälpmedel som hjälper dig att både lyfta och flytta föremål i olika storlekar och vikter. De är inte bara mycket mer skonsamt mot kroppen än manuell hantering, de gör även jobbet snabbare och säkrare.

När du väl har använt rätt utrustning förstår du inte hur du klarade dig utan den! För att underlätta för dig har vi sammanställt en översikt över några populära hjälpmedel som underlättar arbetsdagen för tusentals företag.

| Läs också: Gör lagret redo för högsäsong - Planering och optimering» 

Magasinkärra

En magasinkärra bör finnas på nästan alla arbetsplatser. Den är väldigt enkel att hantera och går snabbt att plocka fram och använda. Du kan flytta lådor, säckar och andra stora eller tunga föremål med den, se bara till att du använder en magasinkärra som tål den belastning du behöver. Det finns specialversioner av magasinkärror som gastubskärror och trappkärror samt hopfällbara för dem som inte använder magasinkärran så ofta.

 

Hyllvagn

Hyllvagnar kan vara allt från en rostfri vagn som restaurangen använder för att transportera tallrikar och mat, till en kraftfull hyllvagn som kan transportera varor över 300 kilo i verkstaden eller i industrin. De flesta är prisvärda och du sparar mycket bärande. De är också bra för att komma upp i rätt arbetshöjd om du till exempel fyller artiklar i butiken.

 

Materialvagn  

För att hantera material finns det många olika modeller av materialvagnar, ofta är det föremål som är breda eller långa att en person annars inte kan lyfta eller flytta dem. En långgodsvagn hjälper dig att flytta rör, lister och andra material, medan en skivgodsvagn är perfekt för gipsskivor, glasväggar och fönster, träskivor och andra material.

 

Plattformsvagn

En plattformsvagn är en mycket mångsidig vagn som kan ha ett eller flera handtag eller sidoväggar. Den stora lastplanen kan användas i många olika branscher för att transportera allt från färghinkar till säckar och utrustning. På grund av sin design kan de användas som förvaringsutrymme när du inte behöver dem för transport så att de inte tar upp onödigt lagringsutrymme.

 

Lyftbord & lyftbordsvagn

Lyftbord och lyftbordsvagnar hjälper dig med de tunga lyften, varav några faktiskt har en kapacitet på flera tusen kilo. De enklaste är manuella och passar bäst för dig som inte behöver lyfta mer än 300-400 kilo, de kraftfullaste lyfts med hydraulik.

Om du behöver lyfta riktigt högt har vi lyftbord med en lyfthöjd på 4,5 meter. En lyftvagn är helt enkelt ett lyftbord på hjul, de flesta har en kapacitet på upp till 1000 kg och låter dig både lyfta och flytta med samma hjälp.

 

Justerbar arbetsbänk på hjul

En höj- och sänkbar arbetsbänk på hjul ger dig det bästa från två världar. Du får både möjligheten att justera arbetsbordets höjd beroende på vad du arbetar med och kan flytta arbetsbänken med hjälp av hjulen.

| Läs också: 5 tips för att samarbeta bättre på jobbet » 

Pallyftare

Om du hanterar pallar är en pallyftare nödvändig, både i butiken, på lager och under transport. Den hjälper dig att lyfta och transportera pallar och finns i olika längder, med olika lyftkapacitet och med olika hjultyper beroende på underlaget den ska användas på.

Staplare

En handstaplare eller truck kan antingen vara manuell eller drivas av ett batteri eller tryckluft. Det hjälper dig att lyfta pallar upp och ner från lastplattformen och pallställen och kan därför användas för plockning på lagret. Staplarna är användarvänliga och sparar kroppen onödig belastning samtidigt som jobbet görs snabbare.

Kranar

En verkstadskran används vanligtvis för att lyfta tunga och otympliga föremål som båtmotorer och bilmotorer. Kranarna har hjul så att du både kan lyfta och flytta, du kan även få en kran avsedd för användning på lastbilar om du behöver en ännu högre belastning.

 

Domkraft

En domkraft eller en kraftfull hydraulisk domkraft används när du måste lyfta mycket tungt men inte högt, till exempel när du underhåller och installerar maskiner eller till och med byggnader. Det finns domkrafter som kan lyfta flera ton, och den typen av lyftutrustning är inte så vanlig att se på den genomsnittliga arbetsplatsen. Domkrafterna är å andra sidan nödvändiga i vissa branscher, och vi har därför inkluderat dem i översikten.

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.