Välj smart lagerinredning som växer med företaget


För många företag och verksamheter är det en stor investering när ett nytt lager ska byggas – oavsett om det är stort eller litet. Här kommer vi med några tips för hur du kan få ett hållbart och ekonomiskt lönsamt lager som även kommer passa i framtiden!

Kanske har du redan en tillgänglig lokal och då är målet att få så mycket förvaringsutrymme som möjligt på den ytan du har att tillgå. Har du inte det kommer du antingen behöva bygga eller hyra ett förvaringsutrymme och då behöver ta reda på vilka förvaringsbehov du har.

En bra plan är halva jobbet

Ett pallställ eller lagerhyllor utgör själva kärnan på lagret, men du har självklart också behov av annan lagerinredning. Innan du börjar med inköp av utrustning till plockning, packning och emballering är det viktigt att ha en god översikt över hur ditt lager bör se ut och var saker ska vara.

För att ta reda på vad som fungerar bäst för dig är det naturligt att börja titta på vilka produkter som ska hanteras på lagret och hur arbetsflödet ska se ut. Rita gärna upp olika arbetszoner där du inkluderar var gods ska tas emot och skickas, var ställage och pallställ, packbord, lager för plast och emballage ska finnas samt var och hur skadat gods ska hanteras.

Se även till att skapa extra utrymme i zonerna så att du kan utöka eller ändra lagrets layout vid behov. Det som passar perfekt idag kanske inte passar lika bra om fem år, både vad gäller olika typer av varor och material som ska förvaras, mängden som ska hanteras såväl som arbetsrutiner.

| Läs också: Gör pallställen säkrare och effektivare med de här 5 tillbehören » 

5 saker du bör tänka på när du ska köpa pallställ

1. Pallstället bör vara flexibelt

När du ska välja pallställ är det jätteviktigt att hyllsystemet kan byggas ut och byggas om. Om ditt förvaringsbehov förändras kan det bli väldigt dyrt om du måste köpa helt nya pallställ och tillbehör. Satsa hellre på ett pallställ som du enkelt kan bygga på med fler hyllplan, eller byggas om helt om det skulle behövas.

2. Ta hänsyn till lokalens begränsningar

Takhöjd, pelare och andra hinder kommer att påverka hur och var du kan ställa dina pallställ och lagerhyllor. Var noga med att mäta och notera dessa – och glöm inte att notera åt vilket håll eventuella dörrar svänger då detta också påverkar hur nära du kan sätta upp dina hyllor. Observera även att vi rekommenderar att du bultar fast pallställen i golvet (är ett pallställ över 4 meter höga är det krav på att det ska bultas fast).

3. Pallställen bör vara stabila och av hög kvalitet

På säkerhetsmässiga grunder såväl som ekonomiska är det viktigt att pallställen är tillverkade för att tåla tuff användning. Pallar kommer sättas in och tas ut ur ditt lagerställage många gånger under åren, därför bör hyllorna tåla både vikten av materialen och produkterna samt vara stadiga och pålitliga. Du bör därför vara noga med att de pallställ du köper är tillverkade för att tåla belastningen de ska utsättas för.

Det är en bra idé att utrusta pallställen med påkörningsskydd för att skydda dem mot eventuella påkörningar av lastbilar och truckar. Med skydd minskar risken att du behöver byta ut pallställets stolpar och gavlar om de skadats av flera kollisioner.

4. Se till att hyllsystemet du köper kommer finnas tillgängligt även i framtiden

När du ska välja förvaringslösning till ditt lager är det bra att ställa frågor om hur länge leverantören har varit i drift, och hur länge du kan förvänta dig att ställagen kommer finnas tillgängliga i framtiden. Hos oss på Cowab har vi löst denna problematik genom att vi tillverkar högkvalitativa pallställ i våra egna fabriker – därför kan vi garantera både tillgänglighet och hållbarhet.

5.    Försäkra dig om att det finns ett bra urval av tillbehör

Att hyllsystemet är välutvecklat och har ett omfattande utbud av tillbehör är betryggande för framtiden. Då kommer du på sikt kunna komplettera och bygga ut ditt pallställ allteftersom behovet förändras – utan att behöva byta hela stället.

För att nämna några exempel på tillbehör finns olika typer av förvaringslådor, raskanter, kabeltrumsupphängning, verktygstavlor och påkörningsskydd.

Designa lagret för effektivitet & säkerhet

Goda arbetsprocesser såväl som smart placering av gods och redskap kan spara många arbetstimmar. Gå igenom varje del av godshanteringen och leta efter delar i arbetet där du kan bli mer effektiv. Det kan vara något så enkelt som att placera varor och material med kort liggtid på lagret närmast packstationen för att spara tid vid plockningen.

| Läs också: Guide: Att tänka på när du ska köpa pallyftare » 

Du kan även spara lite tid och energi genom att använda rullbanor vid packstationen för en mer effektiv och ergonomisk förflyttning av gods, eller att optimera varje packstation så att allt du behöver i arbetet finns lättillgängligt.

Många tänker inte på att även små saker kan spara mycket tid totalt sett – som att ha alla förpackningar och redskap inom armlängds avstånd.

Behöver du hjälp med att planera och välja lagerinredning? Cowab har snart 100 års erfarenhet av att hjälpa både små och stora företag hitta optimala förvaringslösningar som är både praktiska, kostnadseffektiva och hållbara. Hos oss är goda råd gratis, så tveka inte att höra av dig till våra superduktiga medarbetare på kundtjänst så hjälper de dig vidare!

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.