Välj rätt plastband & stålband för transport och packning

 

Det finns många typer av bandningsmaterial som du kan använda dig utav när du ska transportera eller förvara gods under en lång tid. Det finns fyra olika huvudtyper man använder sig utav, PP-band, WG-band, PET-band och stålband. Dessa har olika egenskaper, användningsområden och fördelar beroende på vad du ska packa.

 

Vad är bandning?

För att inte orsaka några produktskador och för att godset håller sig på plats så placeras ett plast- eller metallband runt en produkt eller en pall för att hålla ihop godset på ett säkert sätt.

Man bandar gods främst för att för att förbereda för transport eller uppställning på lager på ett snabbt och effektivt sätt.

 

Exempel på användning:

  • Fästa/säkra gods på pallar
  • Binda ihop tidningar, lådor, rör, betongblock med mera
  • Fästa gods på fordon, släpvagnar eller lastplattformar
  • Förhindra stöld
  • Stänga lådor, kartonger och transportcontainrar
  • Hålla ordning och reda på arbetsplatsen

 

Skillnader mellan olika band

PP-band

Polypropylen-band eller PP-band som det också kallas är det vanligaste bandningsmaterialet och används i många olika branscher. PP-band är både miljövänligt och kan återvinnas samtidigt som det också är väldigt prisvärt. Det är främst utformat för gods som är lätt- till medeltungt och har bra elasticitet. PP-bandet går enkelt att försluta med hjälp av handverktyg, smältning (vibrationssvetsning) eller plomber. Men kan även hanteras av halvautomatisk bandningsmaskin. Ska du packa småpaket eller kartonger passar en halvautomatiskt bandningsmaskin perfekt.

PP-bandet finns även i olika längder, dragstyrka och kan skrivas ut med till exempel varningar, kvalitetsmärken eller marknadsföringsmeddelanden.

WG-band

Ett WG-band är tillverkat av sammanlimmade polyestertrådar och är väldigt slitstarkt och skonsamt mot godset. WG-Bandet har en mjuk yta vilket gör att godset inte skadas och man hanterar det med en manuell bandningsapparat. Det kan också användas tillsammans med självlåsande metallspännen. Det är lämpligast för lätt- till medeltungt gods. WG-bandet har även en hög hållfasthet och energiupptagningsförmåga och passar bra för effektiv och säker pallbandning och buntning av olika produkter inom industri.

 
PET-band

PET-band är det starkaste plastbandet och kallas även polyesterband. I många branscher används PET-bandet som ett alternativ till stålband. Det används ofta för mellan- till tunga laster som kräver hög bandspänning under en längre tid vid hantering, transport eller förvaring. Det har också en väldigt bra tänjningsåterhämtning och ger bra motstånd mot stötar och slag och klarar höga temperaturer. PET-bandet hanteras enkelt manuellt eller med hjälp av en friktionsbandare och är miljövänligt och återvinningsbart.

Stålband

Stålband är det äldsta och starkaste bandet som finns tillgängligt på marknaden. Stålband används oftast för extrema arbetsuppgifter där tungt eller stabilt band behövs. Bandet är väldigt slittåligt och har en liten töjningsförmåga vilket gör att spänningen håller sig på plats när du bandar. Stålbandet används i många olika branscher men är mest populärt inom trä- och stålindustrin. Du kan hantera stålbandet manuellt eller helautomatiskt.

Badningsverktyg

För att hantera olika bandningsmaterial är det enklast att använda en handhållen apparat eller maskin. Beroende på vilket band du hanterar behöver du använda olika apparater eller maskiner som är anpassade för just det materialet. För att hålla bandet på plats kan det vara bra att använda sig utav en avrullare.

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.