Nödvändiga hjälpmedel i verkstaden


En verkstad kan vara på många olika sätt, allt från en hall där du reparerar maskiner och fordon till ett rum där det byggs komponenter och finelektronik.

Om du har bra hjälpmedel och en välorganiserad verkstad blir jobbet gjort snabbare, mer ergonomiskt och de minskar risken för skador för både människor och utrusning. Vi har därför gjort en översikt över några av våra populära och nödvändiga hjälpmedel för verkstaden för att inspirera dig som vill ha en effektivare och säkrare arbetsplats.

 

Förvaring och organisering av verktyg

Letar du ofta efter det verktyg du behöver? Det finns många praktiska förvaringslösningar och verktygstavlor som gör att du kan skräddarsy din verkstad. Tänk över hur du arbetar och vilken utrustning och verktyg du ofta använder och placera det så lättillgängligt som möjligt.

Om du rör dig mycket i verkstaden eller åker ut på uppdrag finns det också mobila lösningar som verktygslådor på hjul och verktygsvagnar.

Jobba bättre med ergonomiska hjälpmedel

Bra ergonomi är extra viktigt för dig som gör upprepade rörelser, lyfter tungt, står mycket eller jobbar i obekväma arbetsställningar.

Många blir förvånade över hur stor skillnad det är att stå på en arbetsplatsmatta, arbeta i rätt arbetshöjd eller rulla utrustning och föremål på en vagn istället för att bära dem. Som en extra bonus är chansen mindre för olyckor och skador när man använder rätt hjälpmedel.

Verktyg som får jobben gjorda

Professionella och lämpliga verktyg är viktiga för både produktion och reparation, du kan välja att handplocka enskilda produkter eller välja verktygssatser.

När du har verktyg som passar bra till arbetsuppgiften går jobbet mycket snabbare vilket sparar dig mycket frustration. Tryckluftsdrivna verktyg används tillsammans med en kompressor och ger dig många alternativ. Exempel mutterdragare, renblåsningspistol, målarspruta och tryckspruta för att nämna några.

En slitstark arbetsbänk anpassad till dig

Arbetsbänken är en självklarhet i vilken verkstad som helst, och väljer du rätt bänk för ditt bruk kommer du kunna glädjas av den i många år.

Tänk på att bordsskivan ska tåla vikten och utformningen av de föremål du arbetar med. Du kanske behöver ett arbetsbord av stål, härdad platta eller ek, eller kanske ett laminatarbetsbord som är extra lätt att rengöra passar bättre. Är det viktigt att minska bullret kan du till exempel välja en ljudabsorberande arbetsbänk med en gummiskyddsmatta. Det är också möjligt att få gummimattor per meter så att du kan anpassa mattan efter ditt arbetsbord.

En arbetsbänk finns med många bra förvaringslösningar som lådor, skåp, hyllor och tavlor för hängande verktyg.

Smarta hjälpmedel för rengöring och avfallshantering

En ren och städad verkstad är mycket viktig både för trivsel, hälsa och för att undvika olyckor. Om du hanterar brandfarligt avfall eller kemikalier måste detta förvaras i säkra skåp eller behållare, läckage och spill bör tas om hand så snart som möjligt. Se därför till att du har lämpliga avfallsbehållare och absorbentpaket tillgängliga om arbetet kräver det.

En högtryckstvätt kan vara guld värt när det gäller grundlig och snabb rengöring, medan en sopmaskin fungerar bra på golv och gårdar där det finns mycket damm och grus. En praktisk städvagn på hjul gör att du har en hink och en mopp lättillgänglig när olyckan är framme och är naturligtvis också användbar för annan allmän städning. Torkpapper/sorbenter är hygieniskt och bra i verkstäder, ett väggställ eller golvställ för rullar är också ett populärt val.


Med några uppgraderingar och utrustning som inte kostar skjortan kan du ändå uppnå stora förbättringar - och en mycket trevligare arbetsplats!

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.