Bättre ergonomi på lagret med 5 enkla tips

Bättre ergonomi på lagret med 5 enkla tips


När man arbetar på lager, verkstäder eller industrier sker ofta upprepade rörelser. Det är därför viktigt att förebygga belastningsskador och sjukfrånvaro och få en ergonomisk arbetsplats med god hälsa för medarbetarna. Med en frisk och välmående personal ökar effektiviteten och produktiviteten på arbetsplatsen. Här kommer några enkla tips för en bättre ergonomisk arbetsplats:

1. Anpassa höjden på arbetsbänken

Att använda en höj- och sänkbar arbetsbänk kan underlätta arbetsdagen för många. Med en varierad arbetsställning minskar du belastningen för både rygg och nacke. Det visar även att när kroppen får aktivera sina muskler vid stående position ökar blodcirkulationen och hjärtat blir både starkare och du får bättre hälsa. Med ett höj- och sänkbart arbetsbord kan du enkelt anpassa höjden efter varje enskild person för en ergonomisk arbetsställning. Det blir extra viktigt om det är flera personer som använder samma arbetsyta.  Att välja rätt arbetsbänk gör att du blir mer effektiv, står bättre och mår bättre.

rullbana för bättre ergonomi

2. Effektivisera transportflöden

Att transportera produkter på ett ergonomiskt sätt behöver inte vara svårt. Med rätt hjälpmedel som vagnar och rullbanor behöver du inte överbelasta din kropp och du sparar både din rygg och din tid. Med ett rullbord kan du enkelt justera höjden och hitta en optimal arbetshöjd. Vagnen kan du använda som både extra avlastning och förvaringsyta och du slipper tunga lyft vid transport. Med hjälp av en rullbana kan du transportera packade varor på bandet från packstationen istället för att behöva bära paketen längre sträckor.

3. Arbeta i rätt ljusförhållanden

Belysning är en viktig del för bra ergonomi och att använda rätt arbetsbelysning för dina arbetsuppgifter kan göra stor skillnad. Synförhållande har en stor betydelse, kanske större än vad du tror. Att se dåligt när man arbetar kan leda till konsekvenser som värk i kroppen, risk för olyckor, trötthet och att uppfattningen av faromoment  inte uppmärksammas i tid. När ögonen ansträngs så spänner man musklerna i nacke, rygg och axlar och det kan medföra spänningshuvudvärk. En person i 50-års åldern behöver dubbelt så mycket ljus som en 20-åring. Belysning är därför viktigt för att vara effektiv och samtidigt ha hälsan i behåll.

 

4. Avlasta kroppen med en ståmatta

Att stå och arbeta på en gummimatta istället för ett hårt betonggolv kan göra stor skillnad. Förutom att den är skön att stå på så avlastar du både fötter, knän, rygg och nacke. Med ett hjälpmedel som gör så stor skillnad är väl detta en självklarhet. Det finns olika typer av arbetsplatsmattor beroende på vad du arbetar med. Står du stilla vid packstationer, hanterar du kemikalier och oljor i verkstaden eller jobbar du med svetsning? Välj rätt yta för ditt behov. Som tidigare nämnts mår kroppen bättre när musklerna aktiveras. När du står på en arbetsmatta mår ryggen bättre och blodcirkulationen stimuleras och du får en bättre ergonomi. Du kommer märka skillnad av att stå på en arbetsplatsmatta bara efter en dag, men framförallt efter några år.

Ståmatta för bättre ergonomi

5. Öka säkerheten med rätt förvaring

Rätt sak på rätt plats underlättar hela arbetet, att ha koll på sina produkter i olika förvaringslösningar kan förenkla ditt arbete avsevärt. Att olyckor sker på grund av bristande lager och förvaring är ingen hemlighet. Med haltande rutiner, riskbedömningar och överbelastade pall- och hyllställ kan olyckor inträffa.

När man har en organiserad arbetsplats med bra förvaringslösningar bidrar det till att du får en bättre arbetsmiljö och ökad säkerhet för de anställda. Både du och de anställda får även bättre ergonomi genom att placera produkter som används ofta nära dig så att du slipper sträcka dig eller gå långa sträckor och därav minskar det risken för skador. Vet man vart produkterna finns och är lättillgängliga för dig ökar det även effektiviteten.

 

Med dessa tips får du inte bara en bättre ergonomi på lagret, din hälsa stärks och du blir mer effektiv på arbetet. Att använda små hjälpmedel som ger stor effekt bidrar till en bättre lönsamhet både för dig och arbetsplatsen. Att förebygga risker för ohälsa och skador är något som bör prioriteras högt, att anpassa arbetsplatsen direkt är även mer lönsamt än när skadan redan har skett.

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.