Guide: Att tänka på när du ska köpa pallyftare

Guide: Att tänka på när du ska köpa pallyftare


Vad är viktigt att tänka på när du ska köpa en palldragare? Vilka hjul ska du välja? Nylonhjul, polyuretan eller gummi? Hur långa ska gafflarna vara? Frågorna är många och komplexa. Läs vår guide nedan så kommer du att veta exakt vilket pallyftare du ska köpa.

Vid en första anblick så kan man tycka att en pallyft är en pallyft. Varför så många val? Varför så komplicerat? Alla pallyftare som jag har sett i mataffären ser ju likadana ut?

Vad är en pallyftare?

En pallyft består (oftast) av två gafflar med framhjul, ett bakhjul och en manuell lyft. Gafflarna körs in under pallen och pallen lyfts upp med den manuella lyften. Det går sen enkelt att transportera godset till avsedd plats.

| Läs också: Såhär sätter du upp påkörningsskydd och avspärrning

Vad ska du tänka på när du köper en pallyft?

Följ listan nedan när du ska köpa en pallyft så kommer du med största sannolikhet att få en pallyft som uppfyller dina behov (vid frågor är du alltid välkommen att ringa och prata med våra experter).

Hur tung last?

De flesta pallyftare är gjorda för att tåla mellan 1000-3000kg. Men det varierar mycket från modell till modell. En del mindre pallyftare, tex. de pallyft som används i matvaruaffären, klarar ibland endast 200kg. Så det är viktigt att säkerställa att pallyften klarar av det gods du vill transportera. På Cowab kan du enkelt se vad varje pallyftare har för maxbelastning (informationen finns under fliken produktinformation).

Gaffellängd

Standardlängden på pallyftare är 1150 mm och det duger oftast till det mesta. Längden är anpassad till att lyfta en Europapall. Om du har behov av längre gafflar så finns det modeller med gaffellängder över 2000 mm. Om du har svårt att använda standardlängden så finns det även pallyftare med gaffelängd på 810 mm. Dessa pallyftare kan även lyfta Europapallar om man kör in pallyften på långsidan och lyfter upp godset. Här är det dock viktigt att man håller koll på maxkapaciteten och att godset balanseras korrekt (så att det inte tippas). Pallyft med gaffellängd på 810 mm är egentligen gjorda för att kunna hantera s.k. halvpallar.

Val av styrhjul

Styrhjulet är det hjul som sitter baktill på pallyft och det som styr pallyften. Det finns tre olika sorters hjul att välja mellan:

  • Nylonhjul
  • Polyuretanhjul
  • Gummihjul
Hjul pallyftare
Nylonhjul: Lätta hjul för tung last på jämna golv. Nylonhjul lämpar sig bäst för transport inomhus då hjulen inte klarar av grus och annat.

Polyuretanhjul: Tysta och förhållandevis mjuka hjul. Passar bra på lite mer ojämna golv som till exempel lastbilsflak osv. Då polyuretanhjul är mjuka sliter de mindre på golvet än andra hjul.

Gummihjul: Liknande egenskaper som polyuretanhjul men ännu mjukare och tystare. Passar extra bra på ojämna golv och där det inte får låta för mycket.

Tänk på att du kan kombinera olika varianter, tex. är det möjligt att styrhjulet är av gummi men gaffelhjulen är av polyuretan. Om du är osäker på vad du ska välja så är det bara att ringa våra experter på 08 – 544 403 70.

Antal hjul på gafflarna

Utöver att välja hjultyp så behöver du även bestämma hur många hjul du ska ha på gafflarna.

Singelhjul: Används vid hantering av lättare last och på jämnt underlag. Används även då godset lyfts längs med godset och inte på kortsidan.

Boggiehjul (dubbelhjul): För hantering av tung last på ojämna golv. Fördelar vikten jämnt och sliter mindre på golv och ger ökad stabilitet (extra viktigt vid tung last). Klarar i vissa fall av trösklar och lister.
Pallyftare singelhjul vs. boogiehjul

Extra funktioner

Har du extra behov? Det finns en uppsjö modeller av pallyft och det finns garanterat en som passar dig.

Quicklift: En riktig tidsbesparare! Första gången du fäller ner handtaget så åker gafflarna upp till pallens undersida, vid nästa nedfällningen så påbörjas lyftningen av godset.

Gaffellyftvagn med våg: Ibland behöver man väga godset man transporterar. Med denna typ av pallyft går det enkelt och snabbt att väga godset direkt på pallyften.

Tystgående gaffellyftvagn: Lastkajer och lager kan vara väldigt högljudda. Genom att använda en tystgående gaffellyftvagn kan du minska ljudet mycket. Dessa pallyftare är gjorda med speciella gummibussningar som dämpar ljudet mycket effektivt.

Höglyftande gaffellyftvagn: Används när du behöver lyfta upp godset extra högt. Tänk dock på att balansera godset extra noga när du lyfter gods högt.

Motorlyftvagn: Med en motorlyftvagn så hanterar motorn lyften av godset. Detta säkerställer en god ergonomin för din personal och minskar förslitningsskador.

Rostfri och galvad gaffellyftvagn: I vissa miljöer är det extra viktigt med hygienen och korrisionsmotstånd. Då kan en rostfri och galvad gaffellyftvagn vara rätt val. De är gjorda för att kunna användas inom livsmedels- och läkemedelsindustrin.

Vilken pallyft ska du välja?

Som du märker är det många val som behöver genomföras för att kunna välja rätt pallyft. Tipsen ovan ger en bild av vad du behöver ha i åtanke, och behöver du mer hjälp är det bara att ringa oss så hjälper vi dig!

Cowab - Rätt sak på rätt plats

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.