Galvaniserat eller rostfritt stål - vad är skillnaden?


Troligen har du någon gång hört att något är “galvat” eller rostfritt. Det kan vara allt från lagerhyllor till staket för utomhusbruk. Gemensamt för båda termerna är att det oftast handlar om saker som har höga krav på hållbarhet mot förslitningar och rost. Lite förvirrad om vad som gäller?

Förzinkning

När man pratar om att förzinka ett material så handlar det om att man lägger på ett tunt lager zink för att skydda materialet mot till exempel rost. Det finns olika metoder för att förzinka ett material. De vanligaste är galvanisering och varmförzinkning.

| Läs också: Guide: Att tänka på när du ska köpa pallyftare

Galvanisering

När man “galvar” ett material (oftast stål eller järn) så binds zinket med materialet (oftast stål) med hjälp av elektroplätering. Elförzinkat/galvaniserat stål/metall är effektivt mot rost och fungerar att användas utomhus. För mer extrema miljöer krävs det dock ett ännu högre rostskydd och då rekommenderar vi att produkten ska vara varmförzinkad.

Varmförzinkning

Här doppas materialet i 460 grader varmt zink som sedan får torka. Denna metod används om det är höga krav på motstånd mot rost, till exempel högkvalitativa utemöbler, staket osv.

Rostfritt stål

För att förhindra att stålet rostar smälter man samman (legerar) det med krom. När totala mängden krom överstiger 11% så skapas en tunn hinna som förhindrar att stålet rostar (oxiderar). En vanlig missuppfattning är att rostfritt stål inte KAN rosta men det stämmer inte. I tillräckligt svåra miljöer så kan även rostfritt stål rosta.

Syrafast stål

Om stålet utsätts för saltvatten eller andra kemiska påfrestningar, används ofta syrafast stål. I syrafast stål har man utöver krom, även smält samma nickel. Ibland har man även lagt till molybden. Användningsområde för syrafast stål kan till exempel vara rör och plattor på fartyg eller offshore-riggar. Miljöer då påfrestningen är extra tuff. På Cowab har vi arbetsredskap för många tuffa miljöer. Våra experter hjälper dig gärna!

Cowab - Rätt sak på rätt plats

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.