Guide: Välj rätt arbetsbänk till verkstad och industri

Cowab har sedan starten 1933 hjälpt sina kunder med att jobba mer effektivt. En bra arbetsbänk är a och o i verkstaden eller garaget. Men vilken bänk ska du välja? I denna guide har vi sammanfattat vår kunskap så att du kan välja rätt arbetsbänk. För när du har valt rätt arbetsbänk och verktyg så kommer allt annat att bli så mycket lättare.

Välj rätt bordsskiva

En arbetsbänk av bra kvalitet kommer alltid i olika typer av format och utseende. Bland annat går det att välja vilket material bänkskivan ska vara gjord av. Men vilket material ska man välja?

1. Ekparkett: Väljer du en ekskiva så kommer du får en bra, hållbar bordsskiva av hög kvalitet som fungerar för allroundbruk.

2. Galvaniserat stål: Satsa på en arbetsbänk med bordsskiva av stål om du behöver ett bord som tål slag, vassa föremål och gnistor eller svetsloppor.

3. Vinyl: En skiva av vinyl ger en lite mjukare yta och passar sig bra för montering. Ytan dämpar också ljud.

4. Laminat: En laminatskiva ger en glatt och hård bänkyta som är enkel att torka av och hålla ren.

Härdad board: En prisvärd bänkskiva som passar för enklare jobb.

ESD: Jobbar du med datorkomponenter eller elektronik? Då kan du behöva ha en antistatisk bänkskiva som reducerar risken för utladdning av statisk elektricitet. ESD står för electro static discharge och det kan förstöra finelektronik.

Bänkyta för arbetsbänk

Tips! Om du skulle behöva en ännu mjukare yta så finns det smidiga mattor som du kan lägga på arbetsbänken. Mattorna skyddar effektivt mot slag och repor.

 

Storlek på arbetskiva

Tänk efter vilken typ av jobb du kommer att göra på arbetsbänken. Kräver jobbet mycket yta? Eller kan du klara dig med en mindre skiva? Glöm inte bort att säkerställa att bänken får plats där du vill ha den.

När jobbet ska genomföras finns det vissa moment som kommer att upprepas? Kommer du att behöva förvara verktyg i närheten? Små reservdelar? Här finns det olika lösningar att tillgå. Om du behöver större verktyg så kan en verktygstavla vara mycket bra att lägga till. Om du snarare behöver komma åt reservdelar och dylikt så rekommenderar vi en hylla med förrådsbackar.

Maxvikt

Alla våra bänkar är gjorda för att hantera mycket men alla bänkar har en maxvikt. Tänk igenom vilket gods du ska hantera och säkerställ att arbetsbänken klarar av vikten.

| Läs också: Har du nedsatt hörsel utan att veta om det?

Arbetsbänk med hjul eller utan?

De flesta av våra arbetsbänkar är gjorda för stationärt bruk men det finns även arbetsbänkar på hjul. En mobil arbetsbänk kan vara mycket praktisk i en verkstad eller garage då du enkelt kan transportera det du arbetar med tillsammans med verktyg osv.

Arbetsbänk med hjul

Olika arbetsmoment kräver olika typer av arbetsbänk

Som nämnts tidigare så finns det många praktiska tillbehör som kan förenkla din vardag. Tänk över ditt arbetsflöde och utnyttja alla fördelar som kommer med en bra arbetsbänk.
Verktygstavlor: En verktygstavla går att montera enkelt på väggen (finns även mobila varianter med arbetsbänk och verktygstavla på hjul) och med hjälpa av krokar osv. kan du enkelt hänga upp dina verktyg.

Förrådsbackar: Kombinera din arbetsbänk med en hylla för förrådsbackar. Även här finns det mobila modeller såväl som förrådsbackar som du monterar på väggen.

Underhylla arbetsbänk: Om du behöver förvara utrustning under arbetsbänken rekommenderar vi en underhylla. Dels blir det enklare att hålla utrustningen ren men också hålla rent under arbetsbänken.

Verktygsvagnar: Självklart kan man förvara verktyg på en verktygstavla men det finns också smidiga verktygsvagnar alt. industrihurtsar att tillgå.

Arbetsbelysning

Har du tillräckligt med belysning i närheten av arbetsbänken? Om inte köp till en bordslampa eller utöka takarmaturen.


Sammanfattning

Vid en första anblick kan valet av arbetsbänk vara svårt då utbudet är så stort. Men om du följer tipsen ovan bör du komma fram till en modell som fungera mycket bra för just dig.

Cowab - Rätt sak på rätt plats

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.