Guide: Så väljer du rätt lagerhylla till ditt lager

Guide: Så väljer du rätt lagerhylla till ditt lager


Det finns otroligt många olika lagerhyllor, men det är lättare än du tror att välja det lagerställ som fungerar perfekt i ert lager. För att få en bra utgångspunkt när du väljer lagerhylla rekommenderar vi att du börjar med att överväga punkterna här nedanför:

Vikt och storlek på varorna som ska lagras

Rätt storlek och kapacitet på ställ och förvaringshyllor är viktigt av flera skäl. Av säkerhetsskäl måste hyllorna naturligtvis tåla produkternas vikt och vara tillräckligt stora för att rymma varorna. På så sätt  reduceras rasriskerna. Själva stativet på en lagerhylla är tillverkat av stål och hyllorna kan vara av olika material beroende på vad det är avsett för. Det är vettigt att inte köpa lagerhyllor som är mycket större än du behöver. De kostar mer, tar onödigt utrymme i lagret och gör det svårare att hämta varorna från hyllorna. Med det sagt är det ändå viktigt att tänka på planerad tillväxt de kommande åren.

Vet du ungefär hur djupa och breda hyllorna måste vara, och hur tung en belastning de måste tåla, har du redan kommit långt på vägen. Om du också känner till den maximala höjden på produkterna, lådorna eller föremålen du ska lagra, kan du också beräkna hur många hyllplan som kan placeras i varje hylla för att få ut det mesta av utrymmet.

| Läs också: Gör lagret redo för högsäsong - Planering och optimering »

Hantering och plockning av varor

I både små och stora lager ska varor placeras i hyllorna och sedan hämtas igen, och då så snabbt och enkelt som möjligt. Om du primärt plockar smådelar kan ett backstativ eller artikelskåp med lådor vara mer praktiskt än en traditionell lagerhylla. Ett lagerställ på hjul ger en flexibel förvaring där du kan flytta runt sortimentet beroende på säsong.

Ska varorna hämtas med en lagervagn eller plockvagn, eller ska de köras rakt in i hyllorna på pallar? Det snabbaste och mest praktiska för stora lådor eller produkter är att använda pallställ och köra pallen rakt in med en truck, staplare eller pallyftare. Å andra sidan kan det vara så att varor du får måste sorteras innan du plockar och packar, och då väljer du kanske hellre en lagerhylla som vanligtvis har täta hyllor och anpassat djup. 

Tänk på att skapa åtkomst och ytor för att flera plockare ska kunna mötas med vagn i gångarna. Tänk på att markera upp säkerhetsavstånd och passager med golvtejp och påkörningsskydd samt avspärrningar för bästa säkerhet.

Storleken på lagret

Hur långt, brett och högt lagret är kommer att ha stor inverkan på vilket lagersystem du bör välja. Rita upp din tänkta möblering av hyllorna och tänk på hur flödet kommer se ut. Behöver du ha tillgång med plockvagn eller gaffellyftvagn behöver du ta hänsyn till vändradier alternativt fria gångar genom uppställningen. Undvik att ställa hyllorna i återvändsgränder där det sker frekvent plock med vagnar. 

Du kan mångdubbla antalet hyllmetrar om du har möjlighet att bygga på höjden. Planera höjden för hyllan dels enligt lokalernas förutsättningar för ventialtion, sprinklersystem och övriga fysiska hinder och förutsättningar. Tänk även på hur flödet med en högre hylla skall fungera med kompletterande tillbehör som stegar eller plockvagn med integrerade stegar.

Ett tips här är att lagra varor som flyttas oftast till botten av hyllorna och så nära zonerna för packning och transport som möjligt. Kom ihåg att beräkna nödvändigt utrymme för manövrering av godset, oavsett om det är med en nätbur, plockvagn, truck eller pallyftare. Om utrymmet är riktigt trångt kan ett rullarkiv eller en kompakthylla vara ett bra val. Då flyttas hyllorna längs skenor med en vev för att göra plats mellan hyllorna för enkel plockning. När man inte behöver komma in till hyllorna står de helt dikt an varandra.

Placeras hyllorna fritt på golvet är det en fördel att ställa dem rygg mot rygg för att maximera nyttjandet av golvytan. Hyllor som placeras mitt på golvet bör för bästa säkerhet förankras i golvet. För ett flexibelt plock och platsytnyttjande finns det hyllor med extra stort djup utan ryggkryss och balkar som ger möjlighet till plock från båda sidor samtidigt som du kan variera förvaringen med längre och skrymmande gods.


Så bygger du din lagerhylla

När du väl har fått en uppfattning om vad du behöver och hur många hyllmetrar du vill ha, är det dags att sätta ihop det kompletta lagret. När du väl känner till höjd, djup, maximal belastning och typ av hylla finns det tre enkla steg för varje hyllrad.

1. Välj grundsektion

Du börjar med en grundsektion av den typ och storlek du behöver. Detta är en komplett lagerhylla med gavlar på båda sidor.

2. Välj antal påbyggnadssektioner

En påbyggnadssektion är en lagerhylla med endast en gavelände. Den andra ändan ansluts till en grundsektion. Du kan sedan fortsätta att ansluta så många påbyggnadssektion som du behöver och har rum för. Fördelen med att göra det på det här sättet är att du sparar pengar eftersom påbyggnadssektionerna är billigare än de grundläggande sektionerna, och dessutom sparar du plats eftersom sektionerna delar en gavel snarare än att ha en vardera.

3. Välj nödvändiga tillbehör


För pallställ: Om du har satsat på pallställ så ska dessa skyddas mot påkörning genom att sätta upp påkörningsskydd. Det finns gott om praktiska tillbehör för pallställ som gör att du kan skräddarsy dem för din användning, oavsett om det är utdragsenheter, upphängningar för kabeltrummor, stegar eller olika typer av hyllinsatser.

Hyllmärkning: Gör det enkelt att hitta det som ska plockas och undvik misstag genom att markera hyllorna väl med etiketter som placeras i etiketthållare.

Förvaringsboxar och lagerlådor: Smådelsboxar eller större förvaringslådor med och utan lock finns i många varianter och storlekar. Det finns till och med praktiska hopfällbara plastlådor som tar minimalt med utrymme när de inte används, transparenta förvaringslådor som enkelt låter dig se innehållet och stapelbara plastlådor med många användningsområden.

Transport och godshantering: En pallyftare är ett självskrivet hjälpmedel på de flesta lager, oavsett om det är en enkel manuell variant, en elektrisk eller en höglyftande gaffellyftvagn. En staplare hjälper dig både att lyfta och flytta pallar, medan en plockvagn eller plattformsvagn låter dig plocka och flytta varor. Även när det gäller dessa hjälpmedel är det viktigt att kontrollera att de har kapacitet att hantera vikt, storlek och kvantitet på varorna och att de kan manövreras där du behöver använda dem.

| Läs också: Guide: Att tänka på när du ska köpa pallyftare »

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.