7 saker att tänka på när du ska köpa lyftutrustning

7 saker att tänka på när du ska köpa lyftutrustning


Utrustning som hjälper dig att lyfta och flytta tunga föremål är avgörande i många branscher. Få tipsen för vad du bör titta efter när du köper hjälpmedel för tunga lyft!

Om du arbetar inom produktion, reparation eller konstruktion vet du hur viktig rätt lyftutrustning är för att få jobbet gjort både snabbt och säkert.

Allvarliga olyckor kan inträffa om tunga lyft inte görs på rätt sätt, dessutom kan det orsaka skador på material och utrustning. Något som ofta glöms bort är de långsiktiga konsekvenserna av att använda kroppen utan andra hjälpmedel. Smärta, förslitningsskador och långtidsfrånvaro är vanligt och när skadan väl inträffat är det svårt att bli helt frisk igen.

| Läs också: Guide: Hitta rätt emballeringsband & verktyg för din verksamhet »

Vi pratar ofta om lyft och transport i samma mening, då de ofta går ihop: Lyft och förflyttning över korta eller långa sträckor. Oavsett om det är en vinsch, verkstadskran eller en enkel magasinkärra så handlar det om att låta utrustningen göra jobbet –inte kroppen.

7 viktiga överväganden när du väljer utrustning för lyft

1. Få en översikt över hela arbetsprocessen:

Ta reda på vad som måste lyftas, hur det måste lyftas och var det måste lyftas. Ska du lyfta en motor till exempel på en vagn eller bara ett tillfälligt lyft för att få en bättre position. På så sätt är det lättare att få den utrustning du behöver för att få hela jobbet gjort – och att det passar ihop.

2. Kontrollera önskad kapacitet:

Det är givetvis viktigt att välja lyftutrustning med tillräcklig kapacitet för att lyfta den aktuella lasten. Man bör därför vara noga med att kontrollera produktspecifikationerna och följa tillverkarens rekommendationer. Ta reda på vad utrustningens maximala belastningskapacitet är, och jämför den mot vad du ska lyfta.

Fundera även på om du kan behöva utföra tyngre lyft vid senare tillfällen och om det därför kan vara vettigt att skaffa utrustning som tål lite extra.
Batteridriven staplare

3. Försäkra dig om att kvaliteten är tillfredsställande:

Det är skillnad på lyfthjälpmedel avsedd för privat bruk och utrustning avsedd för professionellt bruk. Det är också stora kvalitetsskillnader från leverantör till leverantör.

Man behöver oftast inte köpa det dyraste på marknaden för att få vinschar, lyftbord eller vagnar som är pålitliga och solida. Det är dock klokt att vara försiktig med leverantören av den här typen av produkter, så att du kan vara säker på att de håller vad de lovar.

4. Prioritera säkerheten:

Tunga lyft kan potentiellt orsaka både olyckor och skador på utrustning och gods. Fundera därför över hur lyften kan utföras så säkert som möjligt, och undersök vilka hjälpmedel utrustningen har för att säkerställa lyften. Det kan till exempel vara överbelastningsskydd, justerbar hastighet eller nödstopp.

5. Tänk på användbarhet och utbildningsbehov:

Den bästa utrustningen i världen hjälper inte om den är komplicerad att använda, eller om användarna inte har tränats i att hantera den. När du ska köpa ny utrustning är det väsentligt att ha en bild av hur mycket utbildning som krävs, om det finns behov av certifiering och vem som ska ansvara för lyftredskapen.

6. Gör en kostnadsbedömning:

Priset är en självklar faktor vid köp av utrustning till företaget. När du vet vilka minimikrav du har för jobbet i fråga och framtida jobb kan du börja titta på potentiella hjälpmedel.

I de flesta fall lönar det sig att tänka långsiktigt och att köpa utrustning för lyft och transport som säkert kan användas under flera år. Då slipper du arbeta med utrustning som inte fungerar optimalt och du slipper nya kostnader genom att köpa in nya. De tär också mycket bättre för miljön än att byta utrustning vartannat år.

Kolla även hur lång garanti leverantören erbjuder – det kan löna sig. På Cowab har vi 7 års garanti, detta erbjuder vi både för att vi säljer hållbara och pålitliga produkter, och för att det ska vara säkert för våra kunder att köpa lyftutrustning av oss.

7. Var uppmärksam på förvaring och underhåll

För att förlänga livslängden på utrustningen är det smart att tänka på var den ska förvaras när den inte används, samt hur den ska transporteras. Dessutom är det lämpligt att ha en plan för eventuellt underhåll (gärna med fasta intervaller) – så att lyftutrustningen fungerar optimalt under många år.

Behöver du tips för att lösa små eller stora utmaningar med transport eller lyft? Kontakta oss så hjälper vi dig.

| Läs också: Upptäck våra favoritprodukter i rostfritt stål! »

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Please wait...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.