Guide: Hitta rätt emballeringsband & verktyg för din verksamhet

Packning och emballage


Rätt val av packningsband och utrustning sparar både tid och pengar. Här får du tipsen som hjälper dig hitta rätt lösning för dig!

När vi bandar pallar och varor är målet att de ska komma fram i lika bra skick som när de lämnade lagret. Vid hantering och transport utsätts lasten för både horisontella och vertikala påfrestningar – bra bandning är därför väsentligt för att godset ska komma säkert fram.

Fördelarna med optimal bandning

Undvik klagomål

Är varorna skadade när de når kunden kommer kunden behöva lägga tid på att kontakta dig – och du kommer behöva lägga tid på att hantera skadeärendet. Genom att minska antalet klagomål minskar du också tiden för att följa upp dem.

Reducera transport- och råvarukostnader

Kostnaderna för skadade pallar och gods kan vara stora samt medföra merkostnader för transport av ersättningsgods och hantering av skadat gods. Om antalet transportskador minskar finns stor potential att minska företagets kostnader.

Bättre ekonomi

Med goda lösningar för bandning och packning minskar risken för olyckor – och därmed personskador. Dessutom arbetar du mer ergonomiskt vilket gör att du har större chans att slippa slitageskador på grund av felbelastning.

Bygg ett starkare och bättre varumärke

Det är lätt att tänka på de omedelbara kostnaderna när det gäller transportskador och skadat gods. Det du kanske glömmer är att om du lyckas leverera kompletta och fina varor gång på gång blir du en pålitlig och säker leverantör för kunden. Säkra transporter är en underskattad del av att göra kunden nöjd och samtidigt bygga ett starkt varumärke.

| Läs också: Vi avslöjar vilka arbetsbänkar proffsen väljer »

Som du kan se finns det bara fördelar och mycket tid att spara – så låt oss ta en titt på olika emballeringsband och verktyg och hitta det som passar dig.

Välj rätt packband – för liten, medelstor eller stor packningsvolym

Varan eller godsets vikt och hur ofta du bandar är avgörande för valet av packningsband. Dessutom har olika band olika egenskaper som kan vara värda att ta med i beräkningen.

WG-band – för dig som inte bandar så mycket eller ofta

WG-band är gjorda av polyestertrådar som vävs samman till ett mycket smidigt och starkt band som kan användas till det mesta. Dessa remmar är snällare mot godset än andra remmar, och kan användas till både lätta och medeltunga varor.

De kan även, med fördel, användas till runda föremål, såsom rör. WG-band förseglas med metallspännen och kan dras åt med en manuell bandnignsapparat. Detta är ett emballeringsband som är perfekt för mindre lager eller om du bandar upp till 3–4 gånger per dag.

 • Mjuk polyesterfiberväv
 • Flexibel och lätt att arbeta med
 • För pallar, säkring och buntning
 • För lätta och medeltunga varor
 • Låses manuellt med spännen
 • Hög brotthållfasthet
WG-band från Cowab

PP-band – när du bandar lätta varor oftare

PP-tejp är ett kostnadseffektivt alternativ för lättare varor. Denna rem är perfekt om du exempelvis ska försegla lådor och kartonger, bunta tidningar eller banda lätta pallar.

En annan fördel med PP-band är att du kan försegla dem manuellt (med plastspännen eller plåtplomber), eller mekaniskt med värmesvetsning eller friktionssvetsning. Svetsverktygen är dyrare än de manuella bandningsapparaterna i inköp, men i gengäld behöver du inga spännen eller plomber, och det går mycket snabbare att försegla bandet.

Du kan även använda PP-band med hel- eller halvautomatiska bandningsmaskiner, vilket sparar extra tid vid bandning och packning.

 • Tillverkad av polypropen
 • Det mest prisvärda bandet
 • Lämplig för lådor och lätta pallar
 • Kan förseglas manuellt med plastspännen/plåtplomber
 • Kan förseglas mekaniskt
 • Medium brottstyrka
PP-band från Cowab

PET-band – när du bandar medel till tungt gods ofta

PET-band är ett starkt band som lämpar sig för medeltunga och tunga varor. Det är till exempel populärt bland annat för hantering av material på sågverk och liknande. För många människor kommer PET att kunna ersätta ståltejp – och PET-band är mycket billigare än stålband.

Denna rem kan förseglas manuellt, friktionssvetsas eller användas i automatiska bandningsmaskiner. Vilken lösning du väljer beror på hur mycket du bandar under en dag. Är det stora volymer sparar du mycket tid genom att välja mekanisk eller automatisk försegling.  

 • Remmar av polyester
 • Hög brotthållfasthet
 • För medeltungt och tungt gods
 • Lämplig för bandning av pallar och annat gods
 • Kan förseglas manuellt med plåtplomber
 • Kan förseglas mekaniskt
 • Kan återvinnas
PET-band från Cowab

När du vill ha en ännu effektivare lösning för bandning & packning

Två män på ett lager som packar gods

Du kan spara tid med några enkla steg; du kan till exempel kombinera rullband med bandningsmaskiner för att uppnå ett optimalt arbetsflöde. Vi har redan ett brett sortiment inom bandning och packning, men behöver du ännu mer kan vi skaffa fram det mesta – och hjälpa dig hitta en lösning som passar perfekt för din verksamhet.

Vill du snacka lite om bandning kan du kontakta oss via mejl, telefon och chatt – vi ser fram emot att höra från dig!

| Läs också: Den kompletta guiden: så planerar du ett nytt lager »

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.