Hur du använder en rullbana för bättre ergonomi och ökad produktivitet


En rullbana eller transportbana är ett enkelt och prisvärt sätt att flytta varor och gods, till exempel i samband med packning, produktion och transport.

Den kallas ibland transportband eller rullband, även om den har rullar istället för remmar. Fördelen med en sådan bana är att du inte behöver en strömanslutning, den smarta designen gör att du enkelt kan anpassa den till din användning.

 

Rullbanor för bättre ergonomi

Transportbandet minskar behovet av repetitiva lyft, vridningar och olämpliga arbetsställningar och kan användas på många sätt. Det primära området för en rullbana är att täcka "hålen" i transporten, till exempel från lastbilen till lastzonen, från monteringslinjen till lastbilen eller från en pall till produktion.

Syftet är att minska mängden manuell hantering, detta sparar både de anställdas kropp och gör processerna mer strömlinjeformade och effektiva.

| Läs också: Den ultimata guiden: Så väljer du en ergonomisk kontorsstol perfekt för dig » 

Olika typer av banor

Rullbanor kan du få både med stödben eller hjul, beroende på om du behöver flytta dem eller inte. Dessutom finns det fasta så väl som flexibla rullbanor. Oftast har en rak transportbana stödhjul medans en flexibana har hjul. Oavsett vilken rullbana du väljer är det viktigt att kontrollera att den tål vikten av godsen den ska transportera.

Flexibanor kan justeras i längd, vilket gör dem idealiska om samma bana behöver användas för flera olika ändamål. Dessa kan också skjutas ihop så att de tar mindre plats och du sparar förvaring. Observera att de raka transportbanden tål betydligt större vikt än de flexibla transportbanden.

Rullbana
Flexibana

Låt rullbanan göra jobbet

I stället för att lyfta och bära kartonger eller gods från en plats till en annan kan rullbanan göra det åt dig, eller fungera som ett avlastningsbord där du placerar varorna och senare manuellt skjuter det vidare på rullarna.

Om du vill att kartongerna eller varorna ska "flytta sig" kan du justera höjden på landningsbanans ben så att den ena kortsidan är högre än den andra. Placera varorna på transportbandet och tyngdkraften tar hand om resten. Observera att lutningen måste stå i proportion till vikten av de varor du flyttar, om du har mycket lutning och tungt gods kan det få varorna att gå mycket snabbare än vad som önskas. Om godset däremot är lätt och lutningen för liten kan det hända att varorna inte rör sig nerför rullarna.

| Läs också: Så förhindrar du allvarliga fallolyckor på arbetsplatsen » 

Det är naturligtvis viktigt att de anställda får utbildning i hur banan ska användas och vilka överväganden som måste beaktas. Det är lika viktigt att användningen av dessa transportband görs till en naturlig del av det dagliga arbetet, och att de används snarare än att transportera varorna manuellt.

Det kan ta lite tid och vänja sig vid nya rutiner, men om du fokuserar på god ergonomi på alla nivåer minskar detta risken för belastningsskador och olyckor. Dessutom får du jobbet gjort snabbare, vilket sparar mycket tid varje dag!

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.