Vad är plast och vad används det till?


Eftersom plast inte kan rosta eller ruttna så är det väldigt motståndskraftigt mot vatten och många kemikalier så behovet av underhåll är minimalt. Det gör plast till ett mycket lämpligt val för många produkter och industrier. 

Det finns omkring 700 olika sorters plaster och alla används och hanteras på olika sätt. Det finns många fördelar med plast, både att det är starkt, tåligt, lätt, kostnadseffektivt, flexibelt och anpassningsbart.

Vad är plast?

Plast är tillverkat av något man kallar för polymer och dessa i sin tur är blandade med olika tillsatser. Tillsatserna används för att underlätta vid tillverkningen beroende på hur hård eller mjuk plasten ska bli. Plast är ett så kallat samlingsnamn för flera olika typer av plastmaterial och finns både i naturliga, syntetiska och halvsyntetiska material.

Plast kan göras extremt tåligt mot kyla och värme, vara väldigt starkt men ändå lätt, vara motståndskraftigt och klara av att utsättas för olika kemikalier. Plast kan i många fall ersätta andra material tillexempel metall och används för många olika ändamål och funktioner.

| Läs också: En vanlig orsak till olyckor på lagret och vad du kan göra » 

Vanliga plaster och deras fördelar

Polyuretan (PUR)

Polyuretan finns i en mängd olika produkter, både hos konsumenter och inom industrin. De används till hjul för kontor- och industristolar, isolering för fjärrvärmerör, kylskåp och frysar samt golv och skor.

Polyuretan har bra beständighet mot vatten och resistens mot olja, bensin och andra liknanden ämnen och är också ljuddämpande. Polyuretan klarar av en arbetstemperatur mellan cirka -40˚C till ca +80˚C.

På Cowab rekommenderar vi gärna pallyftare med polyuretanhjul i de flesta fall, eftersom dessa hjul är tysta och tål spåriga och ojämna ytor. De sliter också mindre på både hjul och golv än andra material.

Polyamid (PA)

Polyamid som även kallas nylon är de mest använda materialet inom industrin. I maskinindustrin används nylon flitigt till lager, hjul, glidlister, kugghjul, rullar och andra liknande maskindelar.

Nylon är ett lätthanterligt material som inte väger speciellt mycket, de har bra beständighet mot vatten, oljor och organiska lösningsmedel med mera.

Polypropen (PP)

Polypropen används i många olika produkter och användningsområden, till exempel bandningsmaterial, plastbackar, plastpallar, leksaker och möbler med mera. Materialet klarar både mycket höga och låga temperaturer och för att kunna pressa och forma polypropen behöver temperaturen vara mellan 150-160 ˚C.

Materialet har även låg densitet och mycket bra kemisk beständighet, speciellt mot fetter och organiska lösningsmedel.

Polyetentereftalat (PET)

Polyetentereftalat är en väldigt vanlig plastsort och används främst i produkter som burkar, plastflaskor och bandningsmaterial. PET är väger nästan ingenting och är väldigt slagtåligt, det är också gastätt och relativt aromtätt vilket gör att det är ett hållbart material.

Polyeten (PE)

Polyeten är den mest använda hushållsplasten idag. Fördelarna med polyeten är att de är väldigt slagtålig, har bra mekaniska egenskaper, god kemikalieresistens, är elastiskt och absorberar inte vatten. Materialet används framförallt i produkter som rör, kablar, plastpåsar och plastfolie med mera.

Polyvinylklorid (PVC)

Polyvinylklorid är den tredje mest använda plasten i världen efter polypropen och polyeten. Det är en hård plast som ofta används i vatten- och avloppsrör och som plastfilm i butiksinpackning. Man kan göra polyvinylklorid mjuk och då används den i till exempel slangar, golv och skydd till elektriska kablar.

| Läs också: Guide: Välj rätt tippcontainer för enkel materialhantering » 

Polykarbonat (PC)

Polykarbonat används ofta till skottsäkra fönster, visir, maskinskydd och flygplansfönster. Typiskt för polykarbonat är att det är genomskinligt, är slag- och värmetåligt och är elektriskt isolerande.

Gummimaterial

Gummimaterial är också en typ av plast eftersom det finns polymerer i materialet. Polymerer finns både som syntetiskt och naturligt. Beroende på vilka tillsatser och polymerer man blandar kan man göra gummi både hårt, mjukt och styvt.

Återvinning av plast

Källsortera och återvinna använd plast är troligtvis det viktigaste vi kan göra för att hjälpa vår miljö. Sortera din plast så att den kan användas till nya saker istället för att låta den hamna på fel plats där den kan göra skada. Beroende på vad för plast det är och vad den har används till är det viktigt att se om det finns symboler på plasten som visar om den går att återanvända eller smältas ner.

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.