Checklistan för ett rent och säkert omklädningsrum

Checklistan för ett rent och säkert omklädningsrum


I offentliga omklädningsrum som på gym och i simhallar är det ofta många besökare under en dag. Även i ett omklädningsrum för företag kan frekvensen vara hög, vilket ställer extra stora krav på städning och hygien.

Med bra rutiner och en smart planlösning kan mycket förenklas, och här har vi sammanställt en lista med punkter du kan checka av för att se till att omklädningsrummet är hygieniskt och trevligt att använda.

 

Välj rätt planlösning för omklädningsrummet

När du planerar ett omklädningsrum så tänk på flödet och hur och när det kommer användas. Exempelvis ska duschar och omklädningsskåp inte placeras på vardera sida om entrén. Vatten från duschen hamnar i så fall där folk kommer in i omklädningsrummet, och de kommer att dra med sig vatten och söla ner i omklädningsdelen där man vill kunna gå runt i strumporna.

Helst ska det finnas möjlighet att ställa skor i ett skostativ eller skohylla precis vid ingången till omklädningsrummet, innan man når ombyteszonen med skåp och bänkar. Från zonen för ombyte borde det vidare finnas tillgång till duschar och toaletter. Använd gärna dränerande våtrumsmattor i våta zoner för att minska mängden vatten som dras runt.

| Läs också: Så fixar du verkstadsförvaringen » 

Anpassa efter användning och antal användare

Det är stor skillnad mellan om omklädningsrummet används sporadiskt av ett fåtal personer, av många olika människor under hela dagen eller av samma användare, men att dessa behöver extra plats för förvaring av kläder och säkerhetsutrustning. Behovet av golvyta, skåp för förvaring, hantering av smutsiga kläder och antalet duschar varierar beroende på användning, så se till att ha en bra översikt innan du inreder omklädningsrummet.

 

Välj rätt inredning

De flesta klädskåp för professionellt bruk är gjorda av stål, vilket gör dem hållbara och lätta att placera.

Om det finns många användare som inte behöver mycket utrymme kan z-skåp vara praktiska. Dessa möjliggör fler låsbara skåp på samma yta som traditionella skåp, inklusive plats för något enstaka hängande klädesplagg, till skillnad från ett småfacksskåp med två dörrar över och under varandra.

Z-skåpen har å andra sidan mindre förvaringsutrymme så de inte gjorda för förvaring av arbetskläder som uniformer, skyddsutrustning eller på annat sätt flera kläder. På vissa arbetsplatser måste varje person ha två separata sektioner för att kunna skilja mellan rena och smutsiga kläder, till exempel där utrustningen utsätts för farliga ämnen, stark lukt och så vidare. Klädskåp med god ventilation kan också vara nödvändiga i de fallen.

Ett tips för att förenkla rengöringen är att välja skåp med sluttande tak, vilket innebär att det inte går att lägga föremål ovanpå, det samlas inte damm och det blir mycket lättare att rengöra skåpets överdel.

Tänk på behovet av bänkar och krokar, det bästa är om så mycket som möjligt kan hållas borta från golven, vilket gör det mycket enklare att städa och som i sin tur förbättrar användarupplevelsen.

| Läs också: Guide: Välj rätt tippcontainer för enkel materialhantering » 

Bra avfallshantering

Omklädningsrummet måste såklart också vara utrustat med tillräckligt många avfallsbehållare så att skräp inte lämnas framme. Dessutom måste det finnas rutiner för tömning av alla soptunnor samt påfyllning av handtvål, toalettpapper och pappershanddukar.

 

Säkerställ goda rengöringsrutiner

Det vanligaste är att ha specifika rengöringsuppgifter som utförs med givna intervaller, och dessutom lägga till extra kontroller av omklädningsrummet så att små uppfräschningar kan göras vid behov.

Omklädningsrum vid skolor, dagis och företag med hög frekvens bör ha en grundlig rengöring varje dag. Det innebär rengöring av sanitetsutrustning, ytor och kakel, tvålautomater och pappershållare, speglar, avfallsbehållare, tryckknappar för WC samt dörrhandtag, ljusbrytare etc. och rensning av avlopp.

Dessutom bör omklädningsrum som används mycket och ofta desinficeras på kontaktytor flera gånger under dagen (som toaletter, dörrhandtag, skåp, bänkar etc.).

 

Lättillgänglig information om hygienåtgärder

Gör det enklare för användarna genom att informera om god praxis och användning av omklädningsrummet för att hålla det trevligt för alla. Det gäller också information kring städrutinerna så att alla kan känna sig säkra på att hygienen tas väl om hand.

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.