En vanlig orsak till olyckor på lagret och vad du kan göra

En vanlig orsak till olyckor på lagret och vad du kan göra


Hur bra sikt har truckförarna på lagret? Påkörning eller kollision med en annan truck är en av de vanligaste olyckorna på lagret. Här är våra tips på åtgärder du kan vidta för att minska risken för sådana olyckor!

Visste du att truckar är en av de maskiner som är involverade i de flesta olyckor? Det är kanske inte så konstigt när du föreställer dig ett lager med hög aktivitet där flera truckar används samtidigt och måste transportera stora och tunga mängder gods snabbt och effektivt.

Tyvärr kan sådana olyckor leda till allvarliga skador både för anställda, varor och utrustning. Var därför noga med att vidta försiktighetsåtgärder och fokusera på säkerhet på alla nivåer så att detta blir en naturlig och viktig del av organisationen.

| Läs också: Har ditt företag säkrat värdesaker och värdepapper mot stöld och brand?» 

Så minskar du risken för påkörning med en truck

1. Tillräckligt med utrymme

Det är viktigt att korridorerna mellan lagerhyllorna är tillräckligt breda för att en truck ska kunna köras säkert, och att det finns extra utrymme där truckar måste passera varandra. Detsamma gäller även andra områden på lagret, t.ex. lastzoner och packningszoner.

 

2. Ta bort onödiga hinder

Där det är möjligt, se till att placera varor, utrustning och andra föremål borta från truckens körfält så att truckföraren kan manövrera så lite som möjligt.

 

3. Öka sikten för truckföraren

Truckfilerna bör ha avstånd från väggar och hörn, och belysningen på lagret måste vara tillräckligt bra. För att göra det ännu lättare att se runt hörn och andra hinder kan du ställa in kameror och skärmar eller placera trafikspeglar på strategiska platser. Sådana speglar är ett kostnadseffektivt sätt att öka synligheten.

 

4. Använd rätt typ av truck och se till att de är i gott skick

Truckar finns i många olika storlekar, typer och kapacitet för att kunna lösa olika uppgifter. Det är därför viktigt att trucken är anpassad till det arbete den ska göra för att undvika olyckor och trängsel. Säkerställ också att truckarna alltid är i gott skick.


5. Titta på hastigheten

För att driva ett effektivt lager är man beroende av att uppgifter görs snabbt,  något som gör att truckförare gärna kör snabbt. Liksom i trafiken ökar risken för kollisioner och olyckor ju högre hastighet, så att ställa in en maximal hastighet för att arbeta med en truck kan bidra till att minska olyckor.

 

6. Skapa bra rutiner och utbildning

Bra arbetsrutiner är mycket viktiga på ett lager och att de anställda har fått nödvändig utbildning om både rutiner och användning av all utrustning. Se till att utbildningen dokumenteras, så du inte riskerar att någon börjar arbeta på lagret utan att känna till  rutiner.

 

7. Undvik att gå i lastbilsfilerna

Var noga med att skilja fotgängare från truckfilerna så långt som möjligt. Du kan till exempel markera körbanor och gångbanor med golvfärg för märkning eller med markeringstejp.

 

8. Undvik distraherande föremål

Gör det lättare för truckförare att fokusera genom att ta bort störande föremål. Detta kan exempelvis vara att förbjuda användningen av en mobiltelefon eller äta och dricka när man kör en truck.

 

9. Använd påkörningsskydd

Skydda pallställ, stolpar och utrustning med hjälp av påkörningsskydd för att minska risken för skador när olyckan inträffar.

Genom att skapa bra rutiner, säkerställa grundlig utbildning och utforma lager och lagerflöde med säkerhet i åtanke kommer du att kunna minska risken för truckolyckor avsevärt. Se också till att de anställda får tillräckligt med raster under dagen, om du är trött blir koncentrationen sämre och det är lättare att göra misstag.

| Läs också: Boosta energin på jobbet med dessa 4 tips » 

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.