Har ditt företag säkrat värdesaker och värdepapper mot stöld och brand?


Det är otroligt tråkigt när värdesaker går förlorade oavsett om det beror på inbrott eller brand. Det kan vara allt från bärbara datorer, kontrakt och patent, till dyra komponenter, verktyg eller kontanter.

Dessutom tillkommer alla maskiner och utrustning som företaget behöver i den dagliga verksamheten, och som är absolut nödvändiga för produktionen. Det har förekommit flera fall där en brand har lett till att företag måste stängas, säga upp anställda eller vänta i 2-3 år på att få bygga nya lokaler och utrustning för att komma igång igen. Ett exempel från slutet av augusti 2020 är företaget Polarbrød som fick fabriken totalförstörd i en brand, och ledningen var tvungen att varsla 131 anställda om att de skulle förlora sina jobb. Även inbrott i flera hundra svenska företag innebär att materiella värden på flera miljoner kronor går förlorade varje år.

| Läs också: Måste man ha omklädningsrum på arbetsplatsen? Här är reglerna »

Även om allt inte kan förhindras, finns det mycket som kan undvikas med hjälp av förebyggande åtgärder. Här är några punkter att tänka på för att minska risken att förlora egendom i händelse av brand eller stöld:

Bra nyckelhantering och åtkomstkontroll

Var noga med att få tillbaka nycklarna när anställda slutar, eller ändra koden om du använder ett kodlås. Om ett par nycklar måste finnas tillgängliga för flera personer så använd en nyckelgömma i form av en låsbar box eller ett låsbart nyckelskåp. Ett nyckelskåp är lätt att placera och använda och ger också lättare åtkomst för brandkåren, säkerhetsföretaget eller liknande. Nyckelskåp finns också med kodlås för nyckelfri åtkomst.

Använd seriekopplade optiska brandvarnare

Rökdetektorer kopplade till serier innebär att om en av detektorerna upptäcker rök eller brand, kommer även de andra brandlarmen att ljuda i hela byggnaden. En optisk brandvarnare använder en fotocell för att känna av störningar i ljusstrålen, som till exempel rök. Den varnar för ulmande bränder (glöd utan låga som skapar rökutveckling) upp till 30 minuter snabbare än en gammaldags jonisk brandvarnare, vars kärna reagerar på molekyler i luften.

Placera värdesaker och dokument i brandsäkra skåp

Bokhyllor och öppna hyllor är praktiska och perfekta för förvaring av papper, pärmar med mera. Vissa dokument och värdesaker är dock så viktiga att de ska placeras i ett låsbart brandsäkert arkivskåp eller ett brandsäkert värdeskåp. Dessa skåp minskar risken både för brännskador och stöld.

För enheter som bärbara datorer, mobiler och surfplattor finns låsbara skåp med inbyggd laddning så att de kan låsas in och ändå ladda batteriet.

Dölj det som inte kan låsas in

Om det finns värdesaker som av olika anledningar inte kan låsas in, så dölj det på platser som inte är så uppenbara. Om någon har brutit sig in kommer de definitivt att leta efter värdesaker i lådorna, men kanske inte bakom pärmarna i en bokhylla.

Se till att säkerhetskopiera viktig data

Det är inte bara fysiska föremål som kan gå förlorade vid brand eller inbrott. Företagets digitala information måste också säkras, och förutom att se till att lokala servrar finns i låsta rum, bör system för fjärrlagring av viktig data införas. Många använder molnlagringstjänster idag som en del av sitt arbetsflöde.

Installera inbrottslarm

Antalet inbrott i svenska hem har minskat de senaste åren, till stor del tack vare en ökad användning av inbrottslarm. Dessa är anslutna till säkerhetsföretag vilket innebär att säkerhetsvakter snabbt meddelas om någon bryter sig in. Även om du har ett litet företag är månadskostnaden för sådana larmtjänster relativt blygsam i förhållande till skyddet de ger.

Kameraövervakning

Kameraövervakning på utsatta platser kan vara en bra lösning, både för att förhindra inbrott och för att kunna dokumentera eventuella lagbrott. Var uppmärksam på att det finns skyldigheter kring att sätta sig in i reglerna för kamerabevakning, dessa finns på Datainspektions webbplats.

Upplysta entréer och utomhusområden

En enkel och effektiv åtgärd för att minska risken för inbrott är att säkerställa god belysning runt omkring arbetsplatsen. Det är mycket mindre attraktivt att bryta sig in i strålkastarljus, med ökad chans att bli upptäckt, jämfört med ett mörkt område.

 

| Läs också: Livsviktig sömn: 9 tips för att sova bättre »

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.