Måste man ha omklädningsrum på arbetsplatsen? Här är reglerna

Måste man ha omklädningsrum på arbetsplatsen? Här är reglerna


Visste du att det ska finnas omklädningsrum på alla arbetsplatser? Vad som räknas som en bra lösning för omklädning på arbetsplatsen beror på flera faktorer, och här sammanställer vi det viktigaste du behöver ha koll på.

Många blir överraskade när de får reda på att det inte bara ska finnas omklädningsrum på arbetsplatsen, utan som utgångspunkt även avskilda omklädningslösningar för kvinnor och män. Det skulle inte vara logiskt att ha samma krav på omklädningsmöjligheter i en industri som i en dagligvarubutik eller på ett sjukhus, eftersom behovet av att kunna duscha och byta om varierar stort. Om företaget behöver kompletta omklädningsrum med klädskåp, omklädningsbänkar, dusch och så vidare – eller kan nöja sig med en enklare lösning bestäms av bransch och antal anställda.

| Läs även: Skapa ett snyggt kontor som inte kostar skjortan

När man måste byta om och eventuellt behöver tillgång till dusch

Arbetstagaren ska ha tillräckligt mycket plats till att kunna byta om och ha möjlighet att låsa in kläderna under arbetstid, till exempel i låsbara klädskåp eller rum. Huvudregeln är att det ska finnas separata omklädningsplatser för män och kvinnor. Där förhållandena gör det nödvändigt ska det även finnas separata skåp för arbetskläder och privata kläder. Det gäller till exempel när arbetets art gör att man utsätts för damm och smuts eller hälsofarliga ämnen.

Omklädningsrummet behöver ha omklädningsskåp, hyllor eller avgränsare för att erbjuda tillräcklig plats till att byta om och förvara kläder. Det måste också ha en spegel och sittplatser som omklädningsbänkar för att enkelt kunna byta om. När det finns behov för att kunna duscha så ska duschen vara i direkt förbindelse med omklädningsrummet.

God ventilation är viktigt, och det rekommenderas att man använder klädskåp med bra luftgenomströmning för att förhindra dålig lukt i omklädningsrummet. Säker förvaring av personlig skyddsutrustning som kan vara förorenad behöver det göras egna bedömningar för.

 

När det inte finns något behov av att byta till arbetskläder

På många arbetsplatser behöver du inte byta från privata kläder till uniformer eller andra arbetskläder. I dessa fall är kraven inte lika stränga för vad som anses vara en tillräckligt bra garderobslösning.

Utgångspunkten för separata omklädningsrum för kvinnor och män gäller också här, men på arbetsplatser med färre än 8 anställda kan en gemensam garderob inrättas. Då kan till exempel ett badrum med tillräckligt med utrymme för att byta om på vara ett acceptabelt omklädningsrum. I vilket fall som helst bör det vara möjligt att hänga ytterkläder, och här kan det vara tillräckligt att erbjuda en tamburmajor eller klädhängare.

Anställda bör också ha möjlighet att låsa in värdesaker, men här är det tillräckligt med låsbara skåp eller lådor - du behöver inte speciella rum för det.

Vill du veta mer? Ta en titt på Arbetsplatsens utformning hos arbetsmiljöverket på av.se

| Läs även: De här 3 sakerna skapar den bästa arbetsplatsen

FAQ

Det bästa omklädningsskåpet beror på dina specifika behov och preferenser. När du väljer ett klädskåp bör du överväga faktorer som storlek, material, hållbarhet och funktioner som lås och ventilation. Jämför olika alternativ och läs på för att hitta det som passar bäst för att säkerställa långvarig användning.

När du ska välja rätt klädskåp bör du överväga faktorer som storlek, material, design och funktioner som lås och hyllor. Tänk på hur många personer som ska använda skåpet och vilken typ samt mängd kläder som ska förvaras. Jämför olika modeller för att välja ett klädskåp med tillräckligt utrymme och funktioner som passar dina behov.

Ett omklädningsrum bör ha omklädningsskåp eller hyllor för kläder och personlig förvaring, bänkar, speglar och bra belysning samt god ventilation och tillgång till vatten. Många omklädningsrum har även toalett och dusch. Det är också viktigt att tänka på säkerhet och ha låsbara skåp för att förhindra stölder.

Det finns inget krav enligt lag att man måste ha klädskåp i omklädningsrum men det är starkt rekommenderat för att främja ordning, säkert och bekvämlighet för användarna. Klädskåp ger plats att förvara kläder och personliga tillhörigheter, vilket minskar risken för förväxling, stölder och skador.

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.