Den ultimata guiden: Så väljer du en ergonomisk kontorsstol perfekt för dig


Om du sitter mycket under arbetsdagen är en bra, ergonomisk kontorsstol en av de bästa investeringarna du kan göra. Det är bekvämt samtidigt som det hjälper dig att minska risken för belastningsskador.

En annan fördel är att en kontorsstol tillverkad speciellt för arbetsplatser är mycket hållbar. Dessa stolar håller sin form över tiden och justeringsalternativen och de olika delarna är gjorda för att tåla daglig användning i flera år.

 

Vad är en ergonomisk kontorsstol?

En ergonomisk kontorsstol är tillverkad utifrån kroppens premisser och måste kunna anpassas till användaren av stolen. Den är utformad för att sätta din komfort och arbetsställning i fokus.

Under de senaste åren har det varit fokus på att anpassa våra arbetsuppgifter och den miljö vi arbetar i, därför är det viktigt att anpassa stolen efter dig och inte tvärtom!

Oavsett om du jobbar på ett kontor eller från ett hemmakontor är det med andra ord värt att lägga tid på att hitta den bästa kontorsstolen för dig. På Cowab har vi arbetat med att utrusta arbetsplatser i nästan hundra år, så här får du våra bästa tips om vad du ska leta efter i en ergonomisk kontorsstol.

 

1. Kontorsstolen ska vara utformad för det antal timmar du sitter

Kontrollera stolens rekommenderade maximala sittid per dag och utvärdera den mot hur länge stolen kommer att användas. Detta är bland annat viktigt eftersom olika tyger och material har olika slitstyrka (ju högre martindale ju större slitstyrka har materialet).

Upp till en halv arbetsdag (4 timmar)

Hel arbetsdag (8 timmar)

Halv eller hel dag (24 timmar)

De flesta väljer en stol som är gjord för upp till 8 timmars användning, och det är den här typen av stolar som vi oftast rekommenderar. Om du däremot bara använder stolen för lite kontorsarbete då och då går det bra att använda en lite enklare stol.

I vissa fall måste kontorsstolen tåla extrem användning, till exempel i 24-timmars bevakningsrum eller liknande. Dessa stolar måste också ha många justeringsalternativ eftersom de vanligtvis används av flera olika personer under en vecka. För sådan användning rekommenderar vi alltid en 24-timmars stol, det här är extremt bekväma stolar som tål en användarvikt upp till 200 kg.

 

2. Kontorsstolen måste ha bra ryggstöd

En av de viktigaste sakerna för en bekväm kontorsstol är att den ger bra stöd för din rygg. De flesta föredrar en kontorsstol med hög rygg, som är formad efter kroppen.

Kontorsstol

Kontorsstol där ländstödet kan justeras med en luftpump

Om du har mycket svaj i ryggen är det extra viktigt med en ergonomisk utformning. Vissa stolar är till och med utrustade med justerbart svankstöd.  

Om stolen hjälper dig att flytta ryggen upp och ner är det också mycket lättare att hitta den perfekta sittkomforten.

3. Stolen måste kunna anpassas efter din höjd

Nästan alla kontorsstolar kan justeras upp och ner, är du extra lång eller kort är det en bra idé att kontrollera maxhöjden eller minsta möjliga höjdinställning. Du bör kunna sitta med båda fötterna planterade i golvet och hålla knäna i en vinkel på cirka 90 °.

 

4. Hitta en stol med lämplig sittbredd och djup

Kontorsstolar finns i olika bredder i både sits och rygg så att du kan hitta en som passar din kropp. Kontorsstolar med en smalare profil har ofta en sittbredd på 450-480 mm breda, många kvinnor tycker att dessa stolar passar dem bra. En sittbredd på 480-500 passar de flesta. Om du behöver en kontorsstol med extra bra bredd, välj gärna en stol med en sittbredd mellan 500 och 560 mm.

Sittdjupet är också viktigt för att få bra stöd för låren. På vissa stolar kan sitsen skjutas fram och tillbaka och därmed anpassas till användaren.

 

5. Välj en kontorsstol klädd i ett praktiskt och bekvämt material

Kontorsstolar är klädda i antingen tyg, läder eller konstläder, och vissa stolar har en rygg klädd i meshtyg. Vilken som passar dig bäst är både smak och nöje, men beror också på var du arbetar.

De flesta föredrar en stoppad kontorsstol klädd i ett slitstarkt och bekvämt tyg, eftersom dessa andas bra och är bekväma i de flesta temperaturer. En kontorsstol med nätrygg gör att luften kan cirkulera ännu bättre, men har naturligtvis mindre klädsel.

En kontorsstol i läder eller konstläder är lätt att torka av och hålls fri från damm och smuts, vilket kan vara praktiskt på arbetsplatser där det är ett problem.

 

6. En bra ergonomisk kontorsstol bör följa dina rörelser

Många ergonomiska kontorsstolar idag har synkron lutning, det innebär att du kan slå på en lutningsfunktion där rygg och sits följer dina rörelser framåt och bakåt.

Stolarna kan låsas i olika lägen om det behövs, men vi rekommenderar att du i första hand har på den synkrona lutningen.

Inspirationsbild

7. Stolens nackstöd och armstöd bör vara justerbara

En kontorsstol bör inte ha armstöd, men många tycker att det är bekvämt att kunna vila armarna emellanåt. Välj främst en kontorsstol med justerbara armstöd, om armstöden är för låga ger de inte tillräckligt med stöd, om de är för höga kommer du att sitta med upphöjda axlar, vilket kan leda till smärta och slitage.

På samma sätt ska nackstödet kunna flyttas upp och ner så att det passar din höjd.

 

Alternativa kontorsstolar - ett bra komplement till den klassiska kontorsstolen

Att variera din arbetsställning är det absolut bästa du kan göra för din kropp. Om du har möjlighet att växla mellan sittande och stående är det att föredra, men om detta inte är möjligt kan du också välja att växla mellan en traditionell kontorsstol och en aktiv stol.

Balansstol: En balansstol kallas ofta för en aktiv stol, eftersom den aktiverar och stärker sätes- och ryggmusklerna. Ett exempel på en sådan stol är vad vi kallar en Pilates -stol. Denna har en luftfylld sits så att du får samma effekt som om du satt och balanserade på en Pilates-boll.

Sadelstol: En sadelstol hjälper dig att sitta rakt i ryggen och minskar spänningar i axlar, nacke och nedre del av ryggen. Dessutom förbättras blodcirkulationen i benen.

 

Bli ännu mer aktiv med gåband och kontorscykel

Om du känner att du inte rör dig så mycket under en dag som du vill kan du faktiskt träna vid kontorsplatsen. Nu finns det både gåband som är särskilt utformade för användning vid skrivbordet, och skrivbordscyklar där du kan aktivera dig medans du arbetar.

 

Ergonomiska tillbehör för kontoret

En bra kontorsstol är alfa och omega för en ergonomisk arbetsställning, men det finns mer du kan göra för att arbeta bekvämt.

Avlastningsmatta: En bra avlastningsmatta är bra om du har en elektrisk höj- och sänkbart skrivbord så att du kan stå upp och arbeta då och då.

Fotstöd: Ett fotstöd ger bättre blodcirkulation och minskar belastningen på din nedre del av ryggen medan du arbetar.

Monitorarm: En monitorarm eller bildskärmsstativ som det också kallas är en hållare för din datorskärm. Detta gör att du enkelt kan justera höjden och vinkeln på skärmen eller skärmarna så att nacken har en bättre arbetsställning.

Att sitta bra när man arbetar handlar om både hälsa och välbefinnande. Sitter du obekvämt går det på bekostnad av både koncentration och effektivitet, förutom att du kan drabbas av belastningsskador.

När du har skaffat dig en bekväm och ergonomisk kontorsstol är det viktigt att ta dig tid att bekanta dig med inställningarna och anpassa stolen efter din kropp. På så sätt får du ut det mesta av din nya stol, och du märker snabbt skillnaden!

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.