Så tar du rätt mått på pallställ & lagerhyllor

Så tar du rätt mått på pallställ & lagerhyllor

Att förvara pallar och annat gods blir mer effektivt och säkert om du har ett hyllsystem som anpassats efter lokalen. För att du ska få ett ställage som passar dina förvaringsbehov är det viktigt att du beställer rätt mått – men vad ska man tänka på när man mäter ut ett pallställ eller en lagerhylla?

Vilken förvaringslösning som passar bäst för ditt lager beror på vilken typ av gods du ska förvara där och de varor du hanterar. Är det pallar med gods är det ett pallställ du ska ha, men ska du förvara lådor, mindre smådelar, stort och skrymmande opallat gods är en lagerhylla det bästa alternativet.

Pallställ

Oavsett vilken typ av hyllsystem du ska mäta för så rekommenderar vi att du använder en lasermätare. Med en sådan blir mätningen enklare och måtten blir mer exakta.

Pallställ

Lokal och takhöjd

Det första du bör göra är att titta hur din lagerlokal ser ut eftersom den i hög grad påverkar både placeringen och höjden på pallstället. Finns pelare och väggar att ta hänsyn till? Hur och var sitter ventilation och eventuella kabelstegar? Du måste även titta på takstolarna och mäta vilken segelfri höjd du har i lokalen. Det gör du för att få en fingervisning på hur högt du ska kunna gå med den översta pallen, och sedan bestämma vilken höjd ditt pallstallage ska ha.

För att det ska bli lättare för dig att planera kan du be gärna din fastighetsägare om ritningar som visar lokalens exakta mått på väggar och annat.

En liten, men ändå viktig, detalj att ta med i beräkningen för pallställshöjden är hur högt din truck kan lyfta. Pallyftaren måste kunna lyfta så pass högt att du ska kunna lasta i och ut pallarna ur stallaget utan större bekymmer.

Bredd

För att mäta ut rätt bredd ska du mäta både pallställets totalbredd (inklusive gavlar) och avståndet mellan insidorna av stolparna. Insidesbredden visar hur många pallar du kommer få plats med i sektionen. Totalbredden är viktigt för att du inte ska glömma bort de extra centimetrarna som tillkommer med gavlarna utöver själva balkbredden.

Se även till att lämna ca 150–200 mm mellanrum till väggar och eventuella pelare. Detta gör du för att du ska få plats med gavel- och påkörningsskydd* samt för att ge bättre svängrum för trucken och förenkla lastning.

*Gavel- och påkörningsskydd måste användas om det finns en risk att pallstället kan bli påkört av truck under arbetet. Rasskyddsnät ska användas om man kan går runt eller bakom ställaget som hindrar innehåll från att falla ner, och har du dubbelställage bör du ha ett genomskjutningsskydd.

Pallar och bärbalkar

En annan betydande faktor är pallarnas vikt och höjd. Pallvikten bestämmer vilka bärbalkar du ska ha, och var du placerar dem i pallstället påverkar den maximala belastningskapaciteten. Ju högre du monterar det första balkparet desto lägre belastning kommer ställaget klara eftersom stolparnas knäckhöjd hamnar högre upp. Så, vill du förvara tungt lastade pallar ska du montera de första bärbalkarna på en lägre höjd. Belastningstabellen nedan visar hur kapaciteten ändras beroende på bärbalkarnas placering.

Belastningstabell

När du mätt och gjort dina beräkningar kan du göra en enkel skiss och lägga in alla data för att få en idé om hur lagerställaget kommer se ut. Sedan är du redo att beställa ett nytt pallställ!

| Läs också: Gör pallställen säkrare och effektivare med de här 5 tillbehören »

Lagerhyllor   

För lagerhyllor ska du också börja med att titta hur lokalen ser ut för att sedan planera för hur du kan utnyttja utrymmet maximalt. Titta även på det som ska förvaras och beräkna dess vikt eftersom det påverkar vilket hyllsystem du bör välja. Stort, skrymmande gods, lådor, kartonger, smådelar, maskiner och annat kan förvaras dessa typer av hyllor. Här nedan ser du våra olika lagerhyllor som passar in i de flesta verksamheter!

Lagerhylla
Lagerhylla
lagerhylla

Kom ihåg att du INTE får förvara lastade pallar i lagerhyllor!

Höjd

Du måste även ta hänsyn till takhöjden då den kan påverka ditt arbete och vilken förvaringshylla du ska ha. Lyft ska inte vara för tunga och göras för högt över axlarna eftersom det ökar risken för skador och olyckor. Så, tänk på att inte välja en lagerhylla som är för hög för att du ska kunna arbeta ergonomiskt. Väljer du en högre hylla, se då till att ha en stege, ministaplare eller liknande som hjälper dig nå upp till översta hyllplanet och ge säkra lyft.

Bredd och djup

Hur bred lagerhyllan ska vara beror på vad du ska förvara och vilken yta du har att tillgå. När du ska mäta ut bredden ska du räkna med den totala bredden (inklusive gavlarna). Du kan placera den intill väggen om du vill, och lokalen tillåter det, utan att behöva tänka på att lämna plats för påkörningsskydd.

Djupet är viktigt att ta med i planeringen eftersom det också bestäms av det som ska förvaras och lokalens utformning. Smalare hyllor passar oftast bra för smådelsförvaring, pärmar och liknande. Djupare hyllor (och som tål lite högre belastning) kan du lasta med kartonger, maskiner och annat stort, skrymmande gods – så länge lagerhyllan klarar belastningen.

Vill du placera två eller fler lagerhyllor mot varandra är också bredd och hylldjup viktigt att tänka på. Du måste ha tillräckligt med utrymme mellan hyllorna för att underlätta arbetet och få tillräckligt med svängrum. Står de fristående i lokalen bör du bulta fast dem i golvet, och ställer du två hyllor rygg-mot-rygg är det bra om du kompletterar dem med ryggplåtar för att separera innehållet.

Med hyllsystem och pallställ som optimerats för att passa lagerutrymmet blir arbetet effektivare, säkrare och bättre. Är du fortfarande lite osäker på hur du ska mäta eller vilken förvaringslösning som skulle passa bäst för just din verksamhet hjälper vi dig gärna! Hanterar du pallar med specialmått eller behöver ett extra högt ställage kan du också kontakta våra duktiga medarbetare. Du når oss via telefon, mejl och chatt!

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.