Laboratorieinredning för säkert & effektivt arbete

Laboratorieinredning för säkert & effektivt arbete


Här reder vi ut vilken labinredning och labbutrustning de flesta laboratorier väljer för att arbeta hygieniskt och effektivt

Utrustningen som behövs på ett laboratorium kommer variera beroende på syftet med labbet och vilken typ av forskning eller testning som ska utföras. Det kan handla om allt från ett labb på en läkarmottagning eller ett laboratorium där det forskas på kemikalier.

Generellt kommer dock de flesta laboratorier att kräva en hel del av samma typ av inredning, och i viss mån även samma säkerhetsrutiner. Här går vi igenom den laboratorieinredning och labbutrustning de flesta väljer:

1. Arbetsbänkar

En arbetsbänk är central för labbet och det är såklart viktigt att den passar för arbetet som ska utföras. Arbetsbänkarna ska vara robusta och stabila, och det är bra om de kan justeras till önskad höjd för en ergonomisk sittställning.

2. Hyllor och kemikalieskåp

Det är viktigt att ha gott om förvaringsutrymme för att både organisera och förvara utrustning och kemikalier. Skåp och hyllor ska vara av material som tål kemikalier och brand. Kemikalieskåp och syraskåp är naturliga val, fundera även på om dessa ska vara låsbara.

För utrustning och komponenter som inte är korrosiva eller brandfarliga kan dessa förvaras i en kemikaliehylla eller i låsbara skåp – om man vill ha ökad säkerhet. Fundera också på om förrådsskåpen måste ha ventilationsanslutning.

3. Tvätt- & rengöringsutrustning

Det är nödvändigt att vanliga handfat finns tillgängliga, och ibland även speciella diskhoar för att tvätta utrustning och rengöra områden som varit i kontakt med farliga kemikalier. Kom även ihåg att ha nödvändig städutrustning!

4. Laboratoriestolar

Beroende på vilket arbete du utför behöver du olika typer av laboratoriestolar. Populära stolar för labbet är sadelstolar, pallar och arbetsstolar. Dessa ger bra rörlighet, och om du rör dig mycket kan det vara bra att välja arbetsstolar med hjul.

5. Hyllvagnar

En hyllvagn är ett populärt hjälpmedel i labbet då den kan användas för att förvara utrustning och prover medan du arbetar. Dessutom är en bordsvagn lätt att flytta dit du behöver den, vilket minskar risken för olyckor och samtidigt gör att du kan arbeta mer ergonomiskt.

6. Lämpliga avfallsbehållare

Avfallshantering är givetvis nödvändigt på alla arbetsplatser dels för att skapa en trevligare arbetsmiljö, dels för att förbättra och värna om klimatet. Därför är det viktigt att källsorteringen blir enkel och att företag tar hand om sitt avfall på rätt sätt. På ett laboratorium kan man även ha brandfarligt avfall – detta ska då sorteras i separata avfallskärl avsedda för detta.

Vid hantering av smittsamt avfall har olika företag sina egna riktlinjer för hur detta ska förvaras innan det desinficeras eller steriliseras, även om det ska skickas som restavfall. Det handlar i regel om färgade avfallspåsar för olika typer av avfall.

7. Kontorsmöbler

När resultat och provsvar ska dokumenteras bör detta göras så snabbt som möjligt, och det är därför viktigt att ha tillgång till kontorsplatser i labbet. Som ett minimum behöver du ha ett skrivbord och en kontorsstol, men det kan även finnas behov av arkivskåp och extra avlastningsbord eller förvaringshyllor.

8. Säkerhetsutrustning

Till säkerhetsutrustning räknas brandbekämpningsutrustning, ögondusch och säkerhetsduschar (dessa används om en person utsätts för farliga ämnen), samt personlig skyddsutrustning såsom handskar, skyddsglasögon och labbrockar.

Det är viktigt att komma ihåg att eftersom laboratorier kan ha farliga ämnen och utrustning bör säkerhet alltid ha högsta prioritet. Detta är också viktigt för att undvika kontaminering av prover, ämnen eller resultat.

Utöver korrekt labbinredning och laboratorieutrustning är det avgörande att du har bra rutiner för både användandet av labb och utrustning samt för vad som händer vid eventuella olyckor. Alla anställda ska givetvis ha en gedigen utbildning i dessa – och det är lika naturligt att passerkort ska ha hög prioritet.

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.