Därför kan rostfritt stål rosta

Därför kan rostfritt stål rosta


Varför heter det rostfritt stål? Vi alla har nog någon gång sett att en kökskniv eller annan utrustning av rostfritt stål rostar, men vissa produkter är mer rosttröga än andra. Läs vidare om vad det är som gör att rostfritt stål rostar.

Vad är rostfritt stål?

Rostfritt stål är stål som tillsats med krom, och ibland även nickel, för att bli korrosionsbeständigt. När stålet tillsätts med minst 10,5 % krom bildas en tunn skyddsfilm som gör det motståndskraftigt mot rost.

Det finns olika typer av rostfritt stål som passar för olika användning, så det är viktigt att välja rätt stål för längsta möjliga livslängd. För att göra stålet syrafast tillsätts ofta nickel eller andra metaller. Det är stål som ofta kommer i kontakt med kemiska ämnen och syror, såsom vissa skruvar och muttrar, bestick och så vidare.

| Läs också: Har du nedsatt hörsel utan att veta om det? »

rustfritt-staal-produkter.jpg

                                Produkter av rostfritt stål från Cowab

Varför rostar rostfritt stål?

Att rostfritt stål inte kan rosta är en vanlig missuppfattning, det är ett vilseledande namn som ger en falsk förväntan som aldrig kan uppfyllas. Rost kan bidra till svåra skador och det kan uppstå snabbt, speciellt om det utsätts för skiftande väder, klor eller salthaltig vattenånga m.m. Att till exempel bilen eller grillen rostar efter ett tag är inget ovanligt, fukt i kombination med smuts är en av förutsättningarna för att rost ska uppstå.

Rostfritt stål har en högre motståndskraft mot oxidation än vanligt stål. Oxidation är en kemisk reaktion mellan ett ämne och syre där elektroner förflyttas från friska molekyler till andra oxiderande ämnen vilket bidrar till att stålet rostar. Rostfritt stål är ett slitstarkt material och används därför till allt från stora skyskrapor och maskiner till små köksknivar.  

Det finns många kvaliteter på rostfritt stål, över 250 stycken, indelade i fyra huvudgrupper: austenitiska, ferritiska, ferritisk-austenitiska (så kallat duplexstål) och martensitiska. De rostfria stålen delas alltså in i olika typer utefter deras metallurgiska struktur. Det de har gemensamt är att de innehåller minst 10.5 viktprocent krom, vilket är deras förmåga att stå emot korrosion (rost) långsammare.

Kromet i stålet är inte det enda som påverkar motståndskraften mot rost, utan också kolhalten. Den har negativ betydelse, i synnerhet vid svetsning.

| Läs också: 7 enkla saker du kan göra för en bättre arbetsmiljö »

Självläkande rost

Rostfritt stål kan självläka med hjälp av kromet i stålet. När kromet kommer i kontakt med luft bildas en tunn hinna av kromoxid, denna hinna skyddar stålet från rost och har en självläkande förmåga. Om stålet är skadat eller har repor kommer stålet som nyligen exponerats använda syret i luften för att delvis reparera skadorna genom att bilda ett nytt lager där det först förstördes.

Underhåll

Hur ska man då behandla och underhålla rostfritt stål för att det ska hålla så länge som möjligt?

Att hålla stålet rent och behandla det med jämna mellanrum är grundläggande för att det ska hålla länge. Det är enklare att underhålla rostfritt stål inomhus eftersom det inte utsätts för skiftande väder eller liknande. Använd bara en trasa med milt rengöringsmedel för att tvätta stålet.

Rostfritt stål som står utomhus behöver lite mer behandling för att motstå rost. Se till att hålla det rent så kommer stålet att hålla länge.  

Det finns många olika typer av stål, det är därför viktigt att kontrollera om produkten du köper är tillverkad av rostfritt stål, eller om det bara är det övre lagret som är i rostfritt stål och ett annat stål eller metall under.

Produkter av rostfritt stål är mycket populära. Hos oss på Cowab kan du till exempel hitta en rostfri tippcontainer, rostfri pallyftare eller till och med ett rostfritt arbetsbord. För de som jobbar inom restaurang- eller hälsosektorn är ett rostfritt rullbord ett populärt val.

| Läs också: Behöver man rengöra rostfritt stål? »

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.