Behöver man rengöra rostfritt stål?

Behöver man rengöra rostfritt stål?


Att rostfritt stål inte kan rosta och att det inte kräver någon särskild rengöring är en vanlig missuppfattning som delas av många. För att förlänga livslängden och undvika rost på rostfria ytor krävs både underhåll och rengöring. Men hur rengör man rostfritt stål?

Rostfritt stål har en porfri yta som gör det svårt för bakterier och annat att få fäste för att överleva – men virus och bakterier kan ändå hålla sig kvar på dessa material i upp till tre dagar. Just rostfria material används inom livsmedelsbranschen, i restauranger, på sjukhus och liknande miljöer där höga hygieniska krav ställs – och därför är det viktigt att rengöringen går snabbt och enkelt.

Vad orsakar fläckar och rost på rostfritt stål?

Fläckar, missfärgningar och rost kan uppkomma på rostfria ytor. Ofta är vatten den största boven i dramat när det kommer till smuts på rostfria ytor. Vattenfläckar och kalkavlagringar visar sig på stålet som vita beläggningar.

Värme, fukt, saltvatten och vägsalt är några exempel på orsaker bakom rost på rostfritt stål. En annan orsak till rostbildning på rostfria ytor är om de förorenas med järn och järnpartiklar eller får kontakt med andra föremål som är tillverkade av olegerat stål.

Det finns en del saker du kan göra för att förebygga uppkomsten av rost på rostfritt stål.

 • Använd spik, skruv och bult som är tillverkade av samma rostfria kvalitet som det rostfria stålet
 • Använd rena verktyg som inte har några rester av olegerat stål från tidigare arbeten
 • Utför inte stålblästring med stålsand eller sand
 • Undvik galvanisk korrosion mellan komponenter rostfritt och olegerat stål på ställen som är utsatta för fukt och väta
| Läs också: Därför kan rostfritt stål rosta »

Underhåll av rostfritt stål

Många väljer rostfritt stål över andra material i tron att det inte kräver något speciellt underhåll – men utan underhåll kommer det rostfria stålet inte förbli rostfritt länge. För att hålla smuts, kalkavlagringar, föroreningar och rost borta behövs regelbunden rengöring.

Om du vill att stålet ska behålla både sin estetiska och korrosionsbeständiga kvalitet behövs rengöring. Rostfritt stål har nämligen en självläkande mekanism, även kallad självpassivering. Om koncentrationen av korrosiva ämnen blir för hög kommer det självläkande skiktet brytas ner och rost uppkomma. Därför är det viktigt med underhåll och regelbunden rengöring av rostfritt stål.

British Stainless Steel Assosciation har en tumregel för underhåll av rostfria ytor: ”Clean the metal when it is dirty in order to restore its original appearance”. Snabbt översatt till “rengör stålet när det blir smutsig” och den kan du ha med dig som en guide för när det är dags att rengöra rostfria ytor.

När det gäller rostfritt stål som används utomhus kan du tänka att det ska rengöras ungefär lika ofta som du putsar fönstren. Här kan det variera beroende på klimatet och föroreningsgraden. I hårda klimat rekommenderas att du rengör 3–6 månader och i mildare klimat kan det räcka med 6–12 månaders mellanrum mellan rengöringarna.

Rengöring av rostfritt stål

Att ta hand om sina rostfria produkter är, som sagt, viktigt – och att rengöra dem är egentligen inte så svårt. För det mesta är det enda som behövs ett milt rengöringsmedel som diskmedel eller såpa samt en tvättsvamp.

Beroende på vilken typ av smuts och fläckar som ska tvättas bort kan rengöringsmetoderna och rengöringsmedlen skilja sig lite. Två saker har dock alla rengöringsmetoder gemensamt: du ska ALLTID avsluta med att skölja den behandlade rostfria ytan med vatten och sedan torka med en ren trasa! Om du inte torkar stålet efter du sköljt av det kommer nya vattenfläckar bildas och du får göra om hela rengöringsproceduren igen.

För bästa resultat bör du se till att stålet är kallt när rengöringen ska utföras. Här nedan kommer vi med några tips och instruktioner på hur du kan gå till väga för att behandla olika fläckar och rengöra rostfritt stål.

Mindre fläckar och missfärgning på rostfritt stål

För att rengöra rostfria ytor från missfärgningar och annan smuts finns en del olika medel du kan använda dig av. Själva rengöringsmetoden är sedan densamma oberoende av vilket rengöringsmedel du använder. Du kan använda:

 • Diskmedel och såpa (fingeravtryck och liknande)
 • Rengöringsmedel som innehåller fosforsyra, milt slipande tvättmedel som är avsedda för rostfritt stål (missfärgningar)
 • Kloridfritt fönsterputsmedel (för blanka ytor)
 • Ammoniaklösning, aceton (fett och oljor)
 • Alkoholhaltiga lösningsmedel eller aceton (för limrester m.m.)

Applicera rengöringsmedlet, som passar för fläckarna som ska tvättas bort, med en mjuk trasa. För missfärgningar kan du använda dig av en rengöringssvamp (t ex. Scotch-brite). Tänk på att gnida svampen eller trasan i samma riktning som stålets ytstruktur (om det har en sådan). Avsluta med att skölja ytan med rent vatten och torka med en ren, mjuk trasa.

Den här behandlingen kan du använda på till exempel rostfria vagnar, rostfria hyllor och rostfria arbetsbord. Och som ett litet extratips: använd bikarbonat på kaffefläckar och sodalösning för te.

Lösa och mindre rostfria föremål

Ibland kan det vara bra att förbehandla stålet innan du ska rengöra det. Lösa och mindre föremål kan med fördel förbehandlas. Till exempel knivar, verktyg och liknande. Så här gör du:

 • Fyll en diskho, balja, hink eller likande med varmt vatten
 • Droppa i några droppar diskmedel
 • Lägg i stålet och låt verka i ca 10–15 minuter
Efter behandlingen tvättar du rent föremålen med en tvättsvamp, sköljer med vatten och avslutar med att torka med en torr trasa eller handduk.

Hur får man bort kalkavlagringar?

Att få bort kalkavlagringar på rostfritt stål kan vara svårt, men det är inte omöjligt. Så här gör du:

 • Blanda en del ättika med tre delar vatten i en sprejflaska
 • Spreja den rostfria ytan med ättikblandningen
 • Låt verka i några minuter
 • Torka sedan med en nylonborste, ren trasa eller tvättsvamp

Avsluta med att skölja med vatten och torka den rengjorda ytan med en ren, torr trasa.

Vill du slippa ättiklukt efter rengöringen kan du använda utspädd citronsyra när du ska rengöra rostfria ytor.

Kraftiga fläckar och rost på rostfritt stål

För att rengöra rostfritt stål från kraftigare missfärgningar, fläckar och smuts kan du använda:

 • metallputsmedel eller polermedel för billack (för kraftigt oxiderade och missfärgade ytor)
 • kaustiksoda (för färg eller graffiti)
 • rengöringsmedel som innehåller fosforsyra och är avsett för rengöring av rostfritt stål

Vi rekommenderar att du tvättar hela rostfria ytan för att inte riskera uppkomsten av färgskillnader i stålet efter rengöringen.

OBS! Kom ihåg att läsa igenom och följa rengöringsmedlens anvisningar så att rengöringen blir säker och följer gällande lagstiftning för miljöskydd. Se även till att använda lämplig skyddsutrustning och kläder.

Behöver du rengöra rostfläckar kan du använda en 10 %-ig salpetersyra eller ett slipmedel. Är rostbildningen utspridd över större ytor på det rostfria stålet bör du kontakta och anlita en expert inom rostbearbetning och rengöring av rostfritt stål.

Detta ska du INTE använda för att rengöra rostfritt stål:

 • Stålull och metallborstar
 • Kloridhaltiga rengöringsmedel
 • Silverputsmedel
 • Rengöringsmedel som använts till andra stålmaterial
 • Blekmedel som innehåller hyperklorit. Om det rostfria stålet kommer i kontakt med det ska du omedelbart skölja rikligt med rent vatten

Se nu till att ta hand om dina rostfria produkter så som de förtjänar. Med dessa knep och med regelbunden rengöring kommer ditt rostfria arbetsbord, dina verktyg och redskap, rostfria vagn och rostfria hyllor få längre livslängd och se ut som nya oavsett hur länge du haft dem!

Har du fler tips på hur man rengör rostfritt stål eller tar hand om rostfläckar får du mer än gärna höra av dig till oss.

FAQ

Processen som hindrar rostfritt stål från att rosta kallas passivering. Kromet i stålet reagerar med syret i luften och bildar ett skyddande oxidskikt på stålytan. Oxidskiktet förhindrar syre och vatten från att nå stålets yta och orsaka korrosion. Det är viktigt att undvika repor och exponering av aggressiva kemikalier för att behålla det rostfria stålets egenskaper.

För att få rostfritt stål blankt kan man polera det med en mjuk trasa och polermedel för rostfritt stål. Det är viktigt att använda rätt polermedel och att inte använda för mycket tryck vid poleringen för att undvika repor. Rengör ytan noggrant efter poleringen för att medlet inte ska lämna rester. Regelbunden rengöring hjälper till att bevara det rostfria stålets blanka yta.

För att avgöra om det är rostfritt stål kan du använda en magnet. Rostfritt stål är icke-magnetiskt och bör inte fästa på magneter. Du kan även titta om ytan är blank och reflekterande, samt efter markeringar som ”SS” eller siffror som indikerar stålets sammansättning. Är du osäker kan du göra kemiska tester eller rådfråga experter för att bestämma om stålet är rostfritt.

Ja, det går att få bort repor på rostfritt stål genom att använda en mjuk trasa och ett polermedel speciellt utformat för rostfritt stål. Polera försiktigt i cirkulära rörelser. För djupare repor kan man behöva använda en slipmaskin eller anlita en professionell metallurg. Det är viktigt att vara försiktig vid slipning för att undvika att skada ytan och behålla stålets korrosionsbeständighet.

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Please wait...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.