Vilken elfas är bäst för ett lyftbord?

Vilken elfas är bäst för ett lyftbord?


Det finns tre olika elfaser, enfas, tvåfas och trefas och de används och hanteras på olika sätt för olika ändamål.

Vad är egentligen skillnaden mellan dessa och vad är mest praktiskt att använda när du hanterar ett lyftbord? Nedan kan du läsa vad man kan använda de olika faserna till och hur de fungerar.

Lyftbord

När du ska koppla in ett lyftbord är det inte voltstyrkan i bordet det handlar om utan vilken fas du väljer. Spänningen mellan en fas och nolla är 230 volt, en nolla är en återledare för strömkretsen. 230 volt kräver alltid en nolla.

Spänningen mellan två faser är 400 volt, finns det minst två faser och nolla framdraget kan du koppla antingen 230 eller 400 volt. Den kan alltså kopplas till både två och trefas.

| Läs också: Guide: Välj rätt lyftbord för din verksamhet » 

Enfas

Enfas betyder att strömförsörjningen går genom en ledare och har en normal spänning på 230 volt och tillåter en uttagen effekt på 2300 watt. Det som sätter begränsningen för effekten är kabeln. Med en högre belastning skulle det kunna leda till överhettning och kabelbrand.

Enfas säkras oftast med 10 eller 16 ampere och är uppbyggt med tre ”stift”, fas, nolla och en jord. De är ett vanligt elsystem i byggnader och används främst för belysning, mikrovågsugn, kaffekokare och andra mindre apparater. Även vissa lyftbord kan ha en enfas koppling.  

Tvåfas

Tvåfas betyder att strömförsörjningen går genom två ledare. Idag är inte tvåfas speciellt vanligt utan oftast kopplar man en- eller trefas. Tvåfas kopplas aldrig i vägguttag utan endast i fast montering av effektkrävande hushållsmaskiner såsom diskmaskin, tvättmaskin eller i direktverkande elvärme.

Trefas

Med trefas kan du få ut mest effekt samtidigt som den belastar strömmen jämnare, vilket innebär att du kan ha på flera apparater samtidigt utan att strömmen går. Man använder oftast trefas för större motorer, lyftbord, spisar, bastuaggregat och tvättmaskiner med mera.

Trefas sparar in på antalet ledningar som behövs, eftersom man får mer ström med mindre antal ledningar.

Har du kopplat in trefas kan du även få ut enfas och tvåfas därifrån, dock inte tvärt om. Trefas är uppbyggt med 5 ”stift”, fas 1, 2, 3, nolla och jord. Med 10 ampere i en trefas kan du få ut 400 volt och 7000 watt, vilket innebär att ett lyftbord blir mycket snabbare än om man skulle använt enfas.


| Läs också: Få mer gjort – så blir du mer effektiv » 

Fas till lyftbord

Det kan vara bra att kolla på watt-effekten och hur många ampere lyften tar. Ett lyftbord med trefas kan vara bättre eftersom den belastar inkommande säkringar på ett jämt och bra sätt. Ett lyftbord med 400 volt belastar huvudsäkringar med runt 2-3 ampere medans enfas 230 volt belastar runt 7-10 ampere på en säkring.

De vanligaste lyftborden är hydrauliska och drivs med 3 fas. Det finns också elektriska som drivs med vanlig hushållsström (enfas) eller batteri.

Om du väljer enfas till lyftbordet så behöver du vara noga med att inte koppla in och använda flera andra apparater samtidigt eftersom säkringen kan överbelastas. Det finns alltså större risk att säkringen går (att strömmen går) och även ökad brandrisk.

Samtidigt påverkas effekten på lyftbordet av faserna, så bordet kommer att hissas långsammare med enfas än med trefas. Enfas kan vara fullt tillräckligt för hobbyverksamhet, men för verkstäder rekommenderar vi alltid trefas till lyftbord. Finns inget trefasuttag sedan tidigare i verkstaden så behöver det installeras av en behörig elektriker.

Är du osäker på hur strömmen är kopplad bör du ta kontakt med en elektriker.

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Please wait...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.