Så sätter du upp ditt egna däcklager eller däckhotell


Fler och fler föredrar att förvara sina däck på professionella däckhotell och hos återförsäljare. Det upplevs som både säkert och enkelt och du behöver inte oroa dig för lagringsutrymme hemma. Få våra tips om hur du sätter upp ett däckhotell!

Det är viktigt att överväga både förvaring av däck och fälgar, men också hur man enkelt och effektivt flyttar däcken till eller från däckhyllan eller däckstället.

Däckförvaring

Det finns många bra lösningar för däckförvaring beroende på dina behov och vilket utrymme du har tillgängligt. De tre vanligaste är pallställ, däckställ och kompakthylla.

Pallställ: Ett pallställ är ett enkelt och flexibelt sätt att förvara däck och fälgar, och du kan också förvara andra saker i dessa. Däck, fälgar eller kompletta hjul staplas på en pall och lyfts från hyllan med lastbil eller staplare.

Fördelen med denna typ av däckförvaring är att du kan organisera de olika typerna av däck på separata pallar, vilket gör det enkelt att hålla ordning. Nackdelen med att lagra däck i pallställ är att du inte kan få ut det mesta av utrymmet eftersom horisontella hjul tar mer plats och avståndet mellan hyllorna stjäl lite utrymme.

Däckställ: Ett traditionellt däckställ eller däckhylla är ett mycket rymdeffektivt alternativ som kan byggas och anpassas efter förhållandena. Dessa kan också placeras i smalare rum eller rum med lågt i tak.

Däckställen kan ställas upp rygg mot rygg och däcken hanteras individuellt in och ut ur hyllan.

Fördelen med sådan manuell hantering är att det sparar utrymme eftersom du inte behöver plats att ta dig till med en lastbil eller ledad staplare.
Däckhantering

Kompakthylla: För större installationer med höga krav på förvaringsmöjligheter i stora eller små rum kan en kompakthylla vara ett bra alternativ. Däckställen placeras sedan i ett skensystem som liknar klassiska kompaktarkiv, där du kan skjuta hyllorna fram och tillbaka när du hämtar däck. Däcken plockas och sätts in individuellt. Denna form av däckförvaring är den mest kostnadseffektiva per kvadratmeter.

Däcktransport och däckhantering

När du ska plocka däck från däckhyllorna för montering är det viktigt att ta hänsyn till både utformningen av ditt däcklager och hur du kan få ett bra arbetsflöde på ett ergonomiskt och effektivt sätt.

En klassisk däckkärra eller däcktralla är ett allroundhjälpmedel som fungerar bra för de flesta. Det är lätt att använda och är också praktiskt under själva monteringen, eftersom du enkelt kan flytta däcken hela vägen till fordonet.

Ett annat praktiskt hjälpmedel är en mobil kompressor. Särskilt under högsäsong är det mycket bekvämt att kunna sätta upp en eller flera tillfälliga monteringsstationer. Då kan du till och med byta däck utanför lokalen och därmed använda mer utrymme för installation än vad du har tillgängligt inomhus.

Erbjud det lilla extra

Bra kundservice är viktigt för alla däckhotell och däcklager. Du måste därför ha bra rutiner för märkning av däck och ställ så att det snabbt och enkelt går att hitta rätt däckuppsättning för den enskilda kunden.

Om du erbjuder tvätt av alla däck innan de placeras i däckhyllorna är detta något som kommer att uppskattas både av kunderna och av montörerna som byter däck när det är dags. En högtryckstvätt är därför mycket bekvämt att ha, eftersom du snabbt kan tvätta både hjul och däck.
 

När du väl har fått in de däckförråd som är bäst för dig, fått de nödvändiga hjälpmedlen och inte minst skapat ett bra arbetsflöde - ja då är du redo att driva ett effektivt däcklager!

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.