Rena och smutsiga zoner: vikten av arbetskläder och separat förvaring

Rena och smutsiga zoner: vikten av arbetskläder och separat förvaring


Varför delas vissa arbetsplatser upp i olika zoner? Och vad är poängen med att förvara dina arbetskläder och privata kläder i ett tvådelat skåp? I den här artikeln får du svaren på de frågorna och även lite mer information kring arbetskläder och vilka som använder rena och smutsiga zoner.

Vad är rena och smutsiga zoner?

Man refererar ofta till rena och smutsiga zoner som områden på en arbetsplats eller anläggning där olika nivåer av hygien och renlighet ska upprättas för att föroreningar, smuts och skadliga ämnen inte ska spridas. En ren zon är avsedd för arbetsuppgifter som kräver hög hygien och minimal risk för kontaminering, medan en smutsig zon används för arbete där smuts och föroreningar inte kan undvikas.

Industrier, hälso- och sjukvården, livsmedelsbranschen och tillverkningsindustrin är exempel på arbetsplatser där rena och smutsiga zoner ofta finns. Tittar vi då närmare på arbetsplatser inom industrin där denna zonuppdelning används hittar vi bland annat kemiska fabriker, olje- och gasanläggningar, maskinindustrin samt metall- och fordonsindustrin.

| Läs också: Förvara kemikalier på rätt sätt »

Även om det främst är inom industribranschen och sjukvården rena och smutsiga zoner används finns det andra ställen som skulle kunna dra nytta av en liknande uppdelning (om än inte lika kliniskt och strikt) – till exempel skolor och förskolor. Och kanske får lärarna en chans att hålla sina kläder rena och torra?

Ibland behöver man inte ha helt separata zoner, men det kan vara nödvändigt eller fördelaktigt att dela upp förvaringen av rena och smutsiga kläder eller privata kläder och arbetskläder. Detta kan man göra på ett smidigt sätt med tvådelade klädskåp.

Separat klädförvaring med tvådelade klädskåp

Att ha separat klädförvaring för dina privata kläder och arbetskläder är en viktig åtgärd för att arbetsmiljön och säkerheten ska upprätthållas. Här är några anledningar till att separat förvaring är viktig:

  • Förebygga kontaminering: genom att ha separata förvaringsutrymmen för arbetskläder och privata kläder kan du undvika att smuts och farliga ämnen följer med hem och sprids till familjemedlemmar.
  • Säkerhet och hygien: inom vissa branscher, såsom hälso- och sjukvård och livsmedelsindustrin, finns det strikta säkerhets- och hygienföreskrifter som kräver att du förvarar dina arbetskläder och privata kläder separat. Detta är viktigt för att säkerställa att smuts och kontaminering inte sprids till andra områden eller kläder.
  • Längre hållbarhet på arbetskläder: förvarar du dina arbetskläder separat från dina privata kläder kan du förlänga dess hållbarhet. Arbetskläder utsätts ofta för tuffa arbetsförhållanden och smuts, och håller du dem separerade från dina vanliga kläder undviker du onödigt slitage och kontaminering.

Ett tvådelat skåp är perfekt för just detta ändamål! Med ett sådant dubbelskåp får du två skåp i ett, vilket gör att du kan hänga upp dina arbetskläder i ena skåpsektionen och sedan förvara dina privata kläder i det andra.

På så vis kan du minimera risken för att dina kläder kontamineras och skyddar dem från smuts och farliga ämnen, vilket både förlänger dess livslängd, och du kan spara pengar eftersom du inte behöver köpa nya kläder lika ofta – om du inte vill förstås!

Klädskåp med separata utrymmen för arbetskläder och privata kläder bidrar till en renare arbetsmiljö, förbättrar hygienen och säkerheten på jobbet – och du slipper ta med smutsiga kläder hem varje dag. 

| Läs också: Låsguide: Välj rätt lås till rätt skåp »

Därför ska man använda arbetskläder

I kombination med zonuppdelningen kan det vara avgörande att använda rätt arbetskläder för att upprätthålla säkerhet och hygien på arbetsplatsen. Men det finns även andra skäl till att man borde använda arbetskläder på jobbet – här är tre:

  1. Skydd mot kontaminering och skador: arbetskläder och skyddsskor minskar risken för olika skador, till exempel skär- och brännskador, kemikalieexponering och även vissa arbetsrelaterade skador.
  2. Hygien: använder ni arbetskläder kan ni minska risken att bakterier, smuts och skadliga ämnen överförs till olika arbetsområden. Detta är särskilt viktigt inom vården och livsmedelsbranschen där god hygien är avgörande för att undvika spridning av sjukdomar och annat.
  3. Professionalitet och företagsimage: med arbetskläder skapar ni en professionell och enhetlig image för företaget. Bär ni företagets logga eller en uniform kan det dessutom ge ett positivt intryck på både samarbetspartners och kunder.

Utöver detta är det viktigt att ha bra rutiner kring tvätthanteringen på arbetsplatsen. Sköts tvätten på arbetsplatsen är det smidigt att ha tvättsäckar eller tvättvagnar där ni kan slänga arbetskläder som behöver tvättas. Har ni plats i omklädningsrummet är klädbytesskåp både praktiska och säkra.

Behöver du hjälp att inreda omklädningsrummet på din arbetsplats? Hör gärna av dig till oss på Cowab – du når oss på telefon, mejl och chatt!

| Läs också: Checklistan för ett rent och säkert omklädningsrum »

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Please wait...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.