Låsguide: Välj rätt lås till rätt skåp


Alla skåp erbjuder förvaring av olika slag – det kan vara allt från kläder och skor till kontorsmaterial och maskiner. Ett av de vanligaste ställen vi förväntar oss att hitta skåp är i omklädningsrum, men självklart används skåp i en mängd andra sammanhang också. Många klädskåp, värdeskåp och förvaringsskåp samt verktygsskåp har dessutom olika typer av lås – men hur väljer man rätt lås?

Klädskåp har ofta ingen låsanordning så du måste själv välja vilket lås du vill ha. Verkstadsskåp, kemikalieskåp och andra liknande förvaringsskåp har ofta inbyggda lås – men du kan få möjligheten att välja mellan två olika låstyper. Eftersom det är viktigt att du får en förvaringslösning som du kan känna dig trygg med har vi sammanställt en låsguide för att hjälpa dig välja rätt lås till rätt skåp.

Viktigt att tänka på när du ska välja lås till skåp

Olika typer av lås kan användas till olika skåp. När du ska välja låsanordning och lås till skåp är det främst tre frågor du bör ställa dig:

1.      Hur mycket tid vill du lägga på hantering av skåpen?

2.      Vill du hantera nycklar eller inte?

3.      Vad får låset kosta?

Med hjälp av dessa frågor får du snabbt en känsla av vilket typ av skåplås du behöver och vilket lås som passar din verksamhet – oavsett om det är omklädningsskåp, kontorsskåp eller skåp som används i verkstaden eller på lagret. Och det blir förhoppningsvis lättare att välja rätt lås till dina förvaringsskåp.

Olika lås och låsanordningar

Det finns en mängd olika låstyper och låsanordningar att välja mellan, och det är viktigt att du hittar ett alternativ som du känner dig trygg med. Nedan presenterar vi några av de lås till skåp som är mest populära – och som alla ger en säker förvaringslösning oavsett vad som ska förvaras.

Ett mycket populärt och kostnadseffektivt lås till klädskåp och andra förvaringsskåp är dörrvred för hänglås och hänglåsbeslag. Dessa låsanordningar är perfekta för klädskåp och skåp där användarna byts ofta – till exempel på gym, simhallar och även skolor.

Användarna har egna hänglås så du slipper hantera nycklar. Det är dessutom lätt för dig att ta bort hänglåsen (om användarnas nycklar försvunnit) utan att skada hänglåsbeslagen. Ett annat plus är att dessa låsanordningar har ett vred som du kan öppna och stänga skåpdörren med.

Dørvrider og hasp til hengelås

Cylinderlås & nyckellås

Ett cylinderlås (även kallat Yale-lås och patentlås) och nyckellås ger säker förvaring, men är ett lite dyrare val av lås och kräver nyckelhantering. Dessa låstyper används mest till verktygsskåp, maskinskåp och kemikalieskåp där brandfarliga ämnen förekommer, samt även till vissa klädskåp.

Cylinderlås med huvudnyckelsystem är den vanligaste varianten som gör att du kan komma åt skåpens innehåll med hjälp av huvudnyckeln även om de medföljande skåpnycklarna försvinner eller blivit kvarglömda hemma.
Cylinderlås

Elektroniskt kodlås

De smartaste skåp med lås är de som har elektroniska kodlås. Med kodlås behöver varken du eller användaren hålla reda på nycklar! Skåp med kodlås har ofta många inställningsmöjligheter där personerna som ska ha tillgång till skåpet kan ställa in sin egen kod.

Låset brukar även kunna öppnas med en huvudkod om det skulle behövas. Dessa lås kan användas till de flesta skåp oavsett vad som ska förvaras. Elektroniska kodlås är dock ofta dyrare än andra låsanordningar – men de ger trygg och säker förvaring.

Elektroniskt kodlås

Kombinationslås

Kombinationslås är ett billigare alternativ mot elektroniska kodlås där användaren fortfarande har fördelen att slippa hantera nycklar. Skåp med denna låsanordning öppnas med hjälp av en sifferkod – oftast tre eller fyra siffror.

Väljer du denna låstyp till dina skåp är det viktigt att användaren kommer ihåg koden så att du slipper borra sönder och byta ut låset. Vill du undvika sönderborrning finns kombinationslås som också kan öppnas med hjälp av en huvudnyckel om användare skulle glömma sin kod. 

Kombinationslås

Myntlås

Ett mer klassiskt lås till skåp är myntlås. De erbjuder tillfällig förvaring för många användare, är enkla att använda och finns ofta på buss- och tågstationer och nöjesparker.

Småpengar och mynt blir alltmer ovanligt att ha i plånboken så användningen av skåp med myntlås minskar. Väljer du denna låstyp till skåpen måste det dessutom finnas någon som kan ansvara för hanteringen av nycklar, mynt och polletter.

Myntlås


Nu har du förhoppningsvis fått bättre koll på lås till klädskåp och vilka låstyper som finns att välja på till olika förvaringsskåp. Och nu kanske du är helt säker på vilket lås just ditt skåp behöver för att du ska känna dig trygg. Är du fortfarande lite osäker eller har fler tips på saker att tänka på när det gäller lås får du mer än gärna höra av dig till oss!

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.