I farozonen för belastningsskador? Här är riskfaktorerna

I farozonen för belastningsskador? Här är riskfaktorerna

Belastningsskador kan uppstå i alla yrken, oavsett om du arbetar inom verkstad, vården, kontor, butik eller lager. Denna typ av skada är den vanligaste arbetsrelaterade skadan som vi har och den orsakar stor smärta och kostnad för samhället, arbetsgivaren men framförallt arbetstagaren.

Riskfaktorer för belastningsskador:

Upprepade rörelser

Om man utför samma rörelse upprepade gånger på samma sätt kommer det tillslut att leda till förslitningar. Även små rörelser såsom arbete framför datorn med mus och tangentbord kan ge förslitningar.

| Läs också: Såhär blir 2020 ditt bästa år: 7 tips för att uppnå målen

Ohälsosamma arbetsställningar

I vissa yrken används armar, händer och rygg i positioner som är långt ifrån optimala. Ett exempel kan vara frisören som arbetar med armarna upp och ut från kroppen under långa perioder, ett annat exempel kan vara kontorsarbetaren som har för högt skrivbord och därav har axlarna för högt upp relaterat till resten av kroppen. Oftast räcker det med några månader innan man får besvär och i förlängningen kan detta leda till förslitningsskador. 

För mycket muskelkraft

Att lyfta, trycka eller dra tungt sliter mycket på kroppen. Skador i rygg och axlar är vanligt men också armar och ben förslits under tiden och kan leda till stora problem.

Dålig kondition

Tänk på att det inte är bara fysiskt krävande jobb som till exempel trädgårdsmästare, frisör eller snickare som kräver att man har god kondition för att orka med dagen. Om du jobbar på kontor är det precis lika viktigt att hålla sig i form. En bra hållning vid skrivbordet kan på sikt förhindra förslitningsskador på kontorsarbetare.

Dålig diet och för lite vätska

Om du dricker för lite kan du få huvudvärk, bli trött och få problem med att koncentrera dig. Om du äter för dåligt, eller maten är för näringsfattig så kommer du att bli tröttare snabbare och få koncentrationsproblem. När man är trött så kommer man börja slarva med sin arbetsställning, tunga lyft osv. och då är risken stor att man skadar sig.


Ju fler av de riskfaktorer som listas ovan som du utsätts för under ett arbetspass desto större är risken för förslitningsskador. Det största problemet med dessa skador är att de smyger sig på under lång tid. När du märker av problemen är det oftast försent.Vad kan man göra för att minska risken för förslitningsskador/ belastningsskador?

Tänk på att det både är arbetsgivaren men också arbetstagarens ansvar för att förhindra förslitningsskador. En utbildning i ergonomi kan vara oerhört givande och idag finns det många experter som erbjuder kurser i ergonomi. Förslagsvis kombineras kursen i ergonomi med en kick-off eller liknande. Utbildning om hur man arbetar med tex. maskiner och dylikt måste hållas kontinuerligt. Att arbeta med en bra ergonomi är ett kontinuerligt arbete som måste prioriteras.

I samband med kursen eller utbildning måste man gå igenom de moment som kan vara farliga eller för statiska på en arbetsplats. Försök utvärdera om det finns utrustning som kan underlätta, kan till exempel ett lyftbord hjälpa till? En vagn? Höj- och sänkbart skrivbord? Mycket av de ergonomiska redskap och aktivitetsstolar som erbjuds idag är sätt till dess effekt mycket billiga och kan också spara tid för arbetstagaren.

Oavsett var du arbetar så finns det lösningar för att förbättra din ergonomi. Om du och ditt företag tar detta arbete på allvar kommer det att minska framtida besvär och i slutändan innebär större vinst för företaget, både i humankapital men också på sista raden i resultaträkningen. En win-win för alla parter!

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.