Hala trappor och gångar? Gör som proffsen för bra grepp


När vädret skiftar mellan kallt och varmt händer det att isen lägger sig på gångar, trappor och uppfarter. Det finns det stor risk att gammal som ung kan halka och slå sig rejält.

De flesta av oss har förmodligen upplevt halka någon gång. Tiden kommer alltid när man går runt som Bambi på hal is. Enligt Socialstyrelsen behöver i snitt 17 000 personer i Sverige varje år söka akutvård på grund av fall i samband med is eller snö! Så det är lämpligt att ta detta på allvar.  

Broddar eller dubbskor kan vara en bra investering när man behöver förflytta sig till fots under vintern. Dock är det få som använder dessa redskap så kommuner och fastighetsägare måste ta sitt ansvar.

| Läs också: Har du nedsatt hörsel utan att veta om det?

Förebygg halka med dessa tips

För att förebygga isbildning måste ytan hållas snöfri. För det rekommenderar vi en skyffel, snösläde eller en snöslunga. Genom att hålla ytan snöfri så minskar du risken för isbildning då den lilla snö som finns smälter undan och hinner torka innan isen lägger sig.

Sanda gångar och vägar

Oftast räcker det dock inte att skotta bort snön utan man måste behandla ytan genom att strö ut sand och grus. Sand förvaras enklast i en sandlåda med lock. Sandlådor med lock är speciellt praktiska för bostadsföreningar, skolor, idrottshallar och offentliga utrymmen. Sandlådor kan också användas av privatpersoner såklart. Sandlådor kommer i många olika färger och storlekar. Locket förhindrar att regn och snö kommer in i lådan. Sand är ofta fuktigt men genom att vara förutseende och torka sanden under sommaren så kan man förhindra att sanden fryser ihop.

Tips! Ha gärna en skopa eller spade i närheten av sandlådan så att det går enkelt att strö ut sanden när den behövs. Om det är mycket sand som behöver spridas ut kan en sandningsspridare vara bra att använda och sparar mycket tid.

Salta gångar och vägar

Salt kan också med fördel användas för att smälta isen (om temperaturen inte är allt för låg, då fungerar inte salt utan sand måste användas). Det är dock viktigt att man använder salt på rätt underlag. Salt ska primärt användas på asfalt. Om salt används på metalltrapport så kan saltet göra så att metallen rostar. Häller man salt på betong så kan saltet göra betongen mer porös. Tänk även på att tex. skiffersten kan få fläckar av salt.

Gör som proffsen: Ett professionellt tips är att salta först och sen strö på grus då får man snabbt bra grepp.

Vem ansvarar för grusning och saltning på vägar och trottoarer?

Vem har ansvaret för att tex. en trottoar på allmän plats är lämplig att gå på? Vem har ansvaret om trottoaren tillhör ett hus? Detta ansvar skiljer sig från kommun till kommun. Så man måste själv undersöka vad som gäller. I Stockholm till exempel är man som villaägare bara ansvarig för sin egen tomt medan man i Malmö och Göteborg även skyldig att ta bort snö och is på trottoaren utanför.

Allmänna vägar

Allmänna vägar är alltid kommunens ansvar och det är till kommunen man ska vända sig om man har råkat ut för en olycka. Det är dock väldigt sällan man kan få något skadestånd.

Fastighetsägarens ansvar

Fastighetsägaren måste säkerställa att hålla rent på sin egen tomt (om man har hyresgäster) och det är även fastighetsägarens ansvar att röja taket från istappar. Att röja tak från is och snö är mycket viktigt. Fallande is kan skapa oerhörda skador på personer och bilar. Det har tragiskt nog förekommit dödsolyckor med is som ramlar ner från tak.

Var förberedd och agera innan en olycka sker

Det bästa för att förhindra fallolyckor och dylikt är att vara förberedd. Skotta direkt istället för att vänta, ha en sandlåda nära vägar och parkeringar och salta med förstånd. Följer du dessa tips är du på god väg att få en fin och halkfri vinter!

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.