9 tips: Förhindra sjukfrånvaro och stress inom industrin


Om du arbetar i en verkstad, lager eller annan industri så är du medveten om de obekväma arbetsställningarna och de tunga lyften. I vissa yrken tillkommer även hanteringen av farliga kemikalier och handhavandet av tunga maskiner.

Olyckor och förslitningsskador skapar både frånvaro och långsiktiga skador på personalen. Som arbetsgivare och anställd har man ett delat ansvar att minska dessa i största möjliga utsträckning. Det positiva är att man kan komma väldigt långt med små medel. Det viktiga är dock att man prioriterar säkerhetsarbetet och sätter det högst upp på agendan. Inget är viktigare än att skydda sin personal.

Förslitningsskador är idag en av de vanligaste arbetsplatsskadorna, men trots detta så får det inte tillräckligt med uppmärksamhet. Troligen beror det på att “olyckan” sker under lång tid och har inte ett lika dramatiskt utfall som en vanlig olycka. Hjälp din personal med att förhindra dessa skador. Extra viktigt blir det när man har ung personal. Generellt så har unga människor inga problem med sina kroppar och tänker att de inte behöver genomföra lyft osv. på ett korrekt sätt, “de orkar ju”. Här är det extra viktigt att man förebygger tidigt genom att använda rätt verktyg och kunskap.

Kom ihåg: Det är ALLTID lättare att förebygga skador än att läka dem.

| Läs också: Guide: Välj rätt arbetsbänk till verkstad och industri

9 tips som kan förebygga olyckor och belastningsskador:

  1. Identifiera vilka risker som finns på arbetsplatsen och arbeta systematiskt med att ta bort dem.

  2. Utbildning inom ergonomi och hur man korrekt ska använda alla maskiner. Utbildning i ergonomi är något som krävs konstant då det ofta glöms bort. Vår rekommendation är att man påminner den erfarna personalen varje gång man har en utbildning med ny personal.

  3. Involvera alla i processen gällande ergonomi, hur ska man bära korrekt och utföra vissa moment?

  4. Utvärdera arbetsprocessen. Vilka moment kan automatiseras? Förbättras? Många av våra kunder har märkt en stor förbättring i produktivitet när de har automatiserat vissa steg, det ökar välbefinnandet hos personalen och minskar skador.

  5. “Rast vila på stället!” Inför raster, de behöver inte vara långa, men det är viktigt med möjlighet till återhämtning.

  6. Utrustning ska i möjligaste mån vara justerad rätt i höjdled. Många bord kommer idag med förmågan att höjas och sänkas.

  7. En enkel men effektiv åtgärd för att minska risken för ryggont och problem med knän är att köpa in en arbetsplattsmatta.

  8. Träning hjälper till att bygga styrka vilket innebär bättre hållning och en bibehållen förmåga att bära och utföra rörelser ergonomisk. Här behöver arbetstagaren ta ett stort ansvar men företaget kan hjälpa till med att införa möjlighet till träning på arbetstid.

  9. Verktyg och utrustning måste underhållas så att de är säkra att använda.

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.