Så källsorterar du på arbetsplatsen (och sparar pengar på att göra det)

Så källsorterar du på arbetsplatsen (och sparar pengar på att göra det)


Från och med 1 januari 2024 är alla företag skyldiga att ordna mottagningsplatser för verksamhetens avfall – men hur lyckas man med källsorteringen på bästa sätt? Här får du tipsen! 

Att källsortera så att avfallet kan användas till annat är bra för miljön. Dessutom finns det flera fördelar för företag som sorterar sitt avfall: 

Det bidrar till ett positivt rykte och positiva attityder inom företaget, arbetsplatsen är finare, och det är billigare att leverera sorterat avfall än blandat avfall. En del avfall är gratis att lämna in och en del avfall kan du faktiskt få betalt för! 

Här nedan ger vi dig några tips för att hjälpa ditt företag lyckas med källsorteringen!  

Få kontroll på källsorteringen 

Behållare för källsortering 

Det ska vara enkelt att källsortera och att sortera olika avfall i olika avfallsbehållare eller kärl. De kräver att man har tillräckligt många källsorteringsbehållare eller sopkärl utifrån vilken typ av avfall man producerar. Som minimum bör du ha en behållare för matavfall, en för plastavfall och en för restavfall. Även papper bör sorteras separat – detsamma gäller metall, glas och eventuellt farligt avfall. 

Tänk också på mängden avfall så att du väljer rätt storlek på avfallsbehållarna. Har du lite avfall av varje typ behöver du inga stora kärl, då klarar du dig med mindre källsorteringsskåp eller sorteringsmoduler. 

För små behållare ökar risken att de blir överfyllda, därför har vi sett till at ha ett brett utbud av avfallskärl i vårt sortiment – på så vis kan företag hitta något som passar. För en del räcker det till exempel en pedalhink med flera behållare, medan andra behöver sorteringsskåp med plats för stora soppåsar. 

Man som källsorterar

Se till att ha tydlig märkning för avfall  

För att undvika felaktig sortering och spara tid genom bör du se till att de olika avfallsbehållarna är tydligt märkta så att ni kan se vad som ska slängas i dem. Detsamma gäller givetvis även om ni har sopcontainrar utanför byggnaden.

Dekal: färgat glas från Cowab
Dekal organiskt material från Cowab

Informera om rutiner för avfallshantering 

Lika viktigt som det är att sätta upp nödvändiga avfallskärl är det att informera dina medarbetare om vilka rutiner som gäller, och varför avfallet ska sorteras – vare sig det är inomhus eller utomhus.

Ta reda på vad som gäller för sophämtning och avfallshantering i din kommun 

Det finns en del regler för hur du ska sortera avfall och vart det ska levereras. Du kan ofta bestämma om du vill ha sopavhämtning efter du sorterat avfallet rätt eller om du själv ska leverera företagets avfall till en återvinningscentral. På sopor.nu kan du läsa mer om avfall, återvinning, sopsortering och var du hittar återvinningscentraler i din kommun. På din kommuns hemsida kan du också läsa mer om vad som gäller för avfallshantering i din kommun. 

Var proaktiv – minska mängden avfall

Förutom att använda lämpliga avfallsbehållare och ha bra rutiner för avfalls- och källsortering är det bra att gå igenom det avfall du producerar: kan du vidta åtgärder som gör att du producerar mindre avfall? Det kan vara minskad pappersanvändning, effektivare inköp och användning av livsmedel, mer miljövänlig användning av förpackningar och så vidare.

Ofta krävs det inte mycket för att få en mer miljövänlig arbetsplats!

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Vänta...
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.