Rätt lyftteknik för en frisk kropp – så här lyfter du


Det är mycket enklare att förebygga smärtor och andra förslitningsskador än det är att reparera och rehabilitera dem när de väl uppstått.

Har du någon gång upplevt att du fått ont i ryggen efter du skottat snö eller burit tunga saker? Fel belastning över en längre tid märks inte nödvändigtvis på en gång, men i takt med att åren går kommer du få mer ont i både rygg och nacke.

Att lyfta rätt är inte svårt – men det tar lite tid att lära sig rätt lyftteknik och att göra det till en vana. Se till att börja lyfta rätt redan idag och påminn dig själv hur du gör när du lyfter, så kommer du så småningom att lyfta ordentligt och mer rätt teknik utan att behöva tänka på det.

Så lyfter du rätt:

1. Ställ dig tätt intill föremålet du ska lyfta med axelbredd mellan fötterna.

2. Sätt dig på huk och håll ryggen rak. Det är viktigt att du inte böjer dig framåt direkt från stående ställning när du lyfter – det är det vanligaste felet man gör. Gör du det så lyfter du med ryggen, inte med benen som man ska.

3. Lyft föremålet rakt upp. Undvik att vrida kroppen eller vända dig under lyftet.

4. Om du inte kan lyfta enligt beskrivningen ovan bör du se till att hämta hjälp när du ska lyfta eller bära – eller använda lyfthjälpmedel som till exempel en magasinkärra eller transportvagn.

5. Undvik att lyfta föremål över axelhöjd så gott det går – speciellt när det gäller tunga föremål.
Lyftteknik

Förutom förslitningsskador kan manuell hantering av tunga föremål leda till olyckor.

Det är därför mycket viktigt att lyftarbeten planeras i förväg så att det finns tillräckligt med personal på plats och rätt utrustning finns tillgänglig.

Få våra bästa tips direkt till inkorgen

Få nya bloggartiklar med tips kring hur du kan effektivisera och säkra din verksamhet. Var samtidigt först med att få aktuella erbjudanden.
Ange e-postadress
Det är helt gratis att prenumerera och du kan när som helst avsluta prenumerationen genom länk i nyhetsbrevet.